Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

KDH navrhlo šéfa NKÚ, má podporu Mostu, OĽaNO a nezaradených

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svitok

Voľba predsedu NKÚ bude v parlamente 19. mája, kandidátov je možné predkladať do 8. mája do 16.00 h.

Bratislava 7. mája (TASR) - Strany KDH, Most-Híd a OĽaNO navrhnú do voľby predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR prokurátora a bývalého štátneho tajomníka ministerstva vnútra Maroša Žilinku. Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente šéf KDH Ján Figeľ. Dodal, že rokovania ešte prebiehajú s ďalšími poslancami, návrh chce podať KDH dnes. Žilinku podporuje aj Ľudovít Kaník z SDKÚ-DS, Magdaléna Vášaryová (nezaradená) či Martin Fedor a Miroslav Beblavý, ktorí sú nezaradení a pôsobia v Sieti. Spolu je zatiaľ asi 45 podpisov, mali by podľa KDH pribudnúť ďalšie.

"Tri poslanecké kluby chcú návrh podať aj so skupinou ďalších nezaradených poslancov NR SR. Už dnes má tento návrh viac než dvojtretinovú podporu poslancov opozície. Je to vyjadrením viditeľnej a dôležitej zhody," uviedol Figeľ. Šéf KDH trvá na tom, že ľudia si zaslúžia dobré hospodárenie s každým eurom. NKÚ dnes nefunguje podľa neho dobre. "Je čas na zmenu," vyhlásil Figeľ.

Zdôraznil, že Žilinka nikdy nebol a ani nie je členom žiadnej strany. "Svojimi skúsenosťami a odbornosťou by dokázal kontrole na Slovensku dodať novú dynamiku, modernejší prístup a efektívnosť," povedal Figeľ. Dodal, že je na Smere-SD, či podporí opozičného kandidáta Žilinku, alebo si zvolí za šéfa NKÚ kandidáta Roberta Fica (Smer-SD) a Pavla Freša (SDKÚ-DS) Karola Mitríka.

Bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby Mitríka preferuje práve Frešo. Figeľ sa pri tvrdení, že Mitrík je prijateľný pre Smer-SD odvoláva na pozitívne vyjadrenia k Mitríkovi zo strany členov Smeru-SD, ktoré odzneli v minulosti. "Kto prvý navrhol meno Karola Mitríka. Nielen Robert Fico, ale aj Pavol Paška uvádzali Karola Mitríka ako vhodného, dobrého opozičného kandidáta pre takúto voľbu," uviedol Figeľ. Pripomenul, že Frešo vtedy reagoval negatívne, dnes avizuje navrhnutie Mitríka.

K svojej kandidatúre sa vyjadril aj Žilinka. "Dal som súhlas so svojou kandidatúrou. Pristupujem k nej s pokorou. Plne si uvedomujem vážnosť funkcie predsedu NKÚ, ako aj význam tohto orgánu," poznamenal s tým, že v prípade svojho zvolenia bude dôsledne plniť povinnosti šéfa NKÚ. Avizoval prísne napĺňanie atribútov nezávislosti, zákonnosti a budovania NKÚ na báze profesionality. Za jednu zo svojich priorít označil kontrolu čerpania eurofondov.

Voľba predsedu NKÚ bude v parlamente 19. mája, kandidátov je možné predkladať do 8. mája do 16.00 h. Vlastného kandidáta avizovali okrem KDH a SDKÚ-DS aj SaS. Liberáli avizovali, že navrhnú svojho exposlanca Milana Laurenčíka. Všetky strany o svojich kandidátoch tvrdia, že ten ich je najlepší.

NKÚ stále vedie presluhujúci Ján Jasovský (nominant už neexistujúcej ĽS-HZDS, pozn. TASR), ktorému sa funkčné obdobie skončilo vo februári 2012.