Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

KDH navrhuje uzákoniť prečin domáceho násilia

Na snímke poslanec Národnej rady (NR) SR Milan Majerský (KDH) . Foto: TASR - jar

V súčasnosti za domáce násilie hrozí podľa KDH podmienka alebo peňažný trest. Tvrdí, že daný stav je potrebné zmeniť tak, aby bolo možné účinne potrestať páchateľov.

Bratislava 15. január (TASR) - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) navrhuje uzákoniť prečin domáceho násilia s trestnou sadzbou odňatia slobody na jeden až tri roky. TASR o tom informovala hovorkyňa KDH Lenka Halamová.

V súčasnosti za domáce násilie hrozí podľa KDH podmienka alebo peňažný trest. Tvrdí, že daný stav je potrebné zmeniť tak, aby bolo možné účinne potrestať páchateľov. Návrh vznikal po diskusii s odborníkmi a organizáciami, ktoré sa venujú týraným ženám a deťom.

"Obetiam domáceho násilia v súčasnosti štát nedokáže podať ruku a efektívne ich chrániť. Obete musia mať istotu, že keď sa im deje niečo zlé, tak sa nemusia báť prísť na políciu. Žiaľ, momentálne to tak nie je a vo väčšine prípadov páchateľ nie je účinne potrestaný," povedala predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková.

Upozorňuje, že na Slovensku za posledných šesť rokov tvorili ženy 86 percent obetí trestného činu týrania blízkej osoby a za toto obdobie bolo 52 žien zavraždených ich partnerom. "Musíme si prestať zakrývať oči a je potrebné začať konať. Domáce násilie je veľký problém, ktorý trápi našu spoločnosť, a musíme dať obetiam jasne najavo, že sa dané skutky nemusia báť ohlásiť," dodáva Holečková. Verí, že v tejto veci bude zhoda naprieč politickým spektrom a návrh podporia aj poslanci vládnej koalície.