Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

KDH navrhuje vlastný model riešenia nezamestnanosti

Predseda KDH Ján Figeľ. Foto: TASR/Michal Svítok

Vláda Smeru-SD nevie účinne riešiť problém nezamestnanosti. Myslí si to opozičná KDH, navrhuje preto vlastný model ako bojovať s nezamestnanosťou.

Bratislava 17. septembra (TASR) – Vláda Smeru-SD nevie účinne riešiť problém nezamestnanosti. Myslí si to opozičná KDH, navrhuje preto vlastný model ako bojovať s nezamestnanosťou, predovšetkým v slabých regiónoch. Na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR ho predstavil šéf kresťanských demokratov Ján Figeľ spolu s podpredsedom KDH Petrom Belinským.

Kresťanskí demokrati by chceli zaviesť do praxe model s názvom 1 + 1 na dva roky. To znamená, že by boli zamestnávateľovi odpustené odvody z úrovne minimálnej mzdy na jedného novoprijatého a jedného už zamestnaného pracovníka počas dvoch rokov. "Opatrenie je smerované do regiónov, kde je dlhodobo miera nezamestnanosti vyššia ako 18 %," doplnil Belinský.

Tento model by podľa neho mohli využívať malé či veľké firmy, domáce aj zahraničné a dokonca aj samosprávy. "Našou ambíciou je vytvoriť priestor pre zamestnanosť," zdôraznil Figeľ. Opatrenie už kresťanskí demokrati predložili na aktuálnu schôdzu parlamentu v novele zákona o službách zamestnanosti.

KDH pritom poukázalo na fakt, že Slovensko vyčnieva v miere nezamestnanosti medzi okolitými krajinami. Kým na Slovensku je nezamestnanosť pod hranicou 12 %, v susednom Poľsku je pod 8 %, Maďarsku pod 7 % a v Česku je nezamestnanosť nad úrovňou 5 %. "Vo Vyšehrade totálne zaostávame," konštatoval Figeľ.