Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

KDH varuje pred zanechaním regiónov bez detských pohotovostí

llustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Sieť detských ambulantných pohotovostí sa má v troch fázach zredukovať.

Bratislava 18. marca (TASR) - Reforma detských pohotovostí podľa opozičného KDH nemôže vyzerať tak, že sa niektoré pohotovostné ambulancie zatvoria a občania ostanú bez akejkoľvek služby, ktorá je v regiónoch potrebná. Hnutie upozorňuje, že nechať regióny bez detských pohotovostí môže spôsobiť ohrozenie života. Uviedlo to po pondelkovom rokovaní ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD) so zástupcami pediatrickej spoločnosti a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS), týkajúceho sa konsolidácie detských pohotovostí.

S racionalizáciou by sa podľa poslanca hnutia Petra Stachuru dalo súhlasiť, ak bol vypracovaný koncept, ako sa má pohotovostná služba zreformovať. "Viackrát sme apelovali na to, že je potrebné vytvoriť triážnu telefónnu linku, že treba uvoľniť obmedzenia vykonávať túto službu len atestovaným lekárom istých odborností, že je potrebné zabezpečiť výjazdovú službu a pokrytie ambulancie na telefóne, že treba ambulantnú pohotovostnú službu (APS) naviazať na regionálne nemocničné zariadenia, že treba dať v tejto veci viac kompetencií vyšším územným celkom," skonštatoval. Rezort podľa neho problém kompletne odignoroval.

Pripomenul, že KDH sa viackrát snažilo ministerku kontaktovať a predostrieť jej konštruktívne návrhy na riešenie situácie. "Žiaľ, po niekoľkých týždňoch neochoty prijať poslancov NR SR nám ministerka Dolinková oznámila, že sa s nami pre zaneprázdnenosť nestretne," ozrejmil. KDH kritizuje Dolinkovú, ktorá podľa neho nemá dostatok skúseností na riadenie rezortu. Jej doterajšie kroky označilo za nedostatočné, bez záujmu o zlepšenie situácie a bez záujmu o potreby občanov Slovenska. Poslanec hnutia František Majerský dodal, že politickú zodpovednosť za to nesie aj predseda Hlasu-SD, Peter Pellegrini, ktorý ministerku nominoval.

Sieť detských ambulantných pohotovostí sa má v troch fázach zredukovať. V prvej fáze zaniklo šesť pohotovostí, ktoré nemali prevádzkovateľa. Ďalších desať bodov APS má byť vypustených od júla 2024. Tretia fáza, ktorá sa má týkať piatich bodov APS, je naplánovaná od novembra 2024.

O konsolidácii siete detských ambulantných pohotovostí v pondelok rokovali Dolinková a zástupcovia pediatrov aj ZMOS. Ministerka deklarovala, že cieľom rezortu je zachovať dostupnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť aj pri poskytovaní ambulantnej pohotovostnej služby. Pripustila možné zriadenie doplnkových bodov. K téme avizovala ďalšie stretnutia.