Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

KDH: Nemecké voľby budú pre smerovanie Európy rozhodujúce

Na archívnej snímke predseda Kresťanskodemokratického hnutia Alojz Hlina. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Kresťanskí demokrati veria, že v Nemecku vznikne po voľbách silná a proeurópska vláda.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Výsledky nedeľňajších (24.9.) nemeckých parlamentných volieb budú podľa mimoparlamentného KDH kľúčové pre budúce smerovanie Európskej únie aj Slovenska. Kresťanskí demokrati veria, že v Nemecku vznikne po voľbách silná a proeurópska vláda.

Európa podľa lídra KDH Alojza Hlinu potrebuje konzervatívnu politiku, akú robia strany CDU/CSU na čele s kancelárkou Angelou Merkelovou. "Populizmus neprináša riešenia, len vyvoláva nové a nové konflikty... Pre Európu je dôležité, aby jej najdôležitejšiu ekonomiku riadila taká vláda, ktorá si je vedomá svojej zodpovednosti nielen za svoju krajinu, ale aj za stabilitu v celej EÚ," povedal europoslanec a člen predsedníctva KDH Ivan Štefanec.

O priazeň okolo 61,5 milióna oprávnených voličov sa bude v nemeckých parlamentných voľbách v nedeľu 24. septembra uchádzať celkove 42 politických subjektov. Volebné miestnosti sa otvoria o ôsmej hodine ráno a uzavrú o 18.00 h. Krátko po tom by mali byť známe prvé prognózy a neskôr aj odhady volebných výsledkov. Prieskumy ukazujú náskok strán únie CDU/CSU a úradujúcej kancelárky Merkelovej a jej veľké šance na zotrvanie vo funkcii.