Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

KDH presadzuje diskvalifikáciu firiem, ktoré neplatia subdodávateľom

Na snímke brífing poslancov NR SR za KDH, zľava Martin Fronc, Pavol Hrušovský, líder KDH Ján Figeľ, podpredseda KDH Július Brocka a Ján Hudacký. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Figeľ podrobil kritike prístup štátu k Doprastavu, ktorý v marci požiadal o reštrukturalizáciu.

Bratislava 16. apríla (TASR) – Zvýšenie zodpovednosti štátu, ako aj firiem, ktoré získali verejné zákazky, opakovane navrhuje opozičné KDH. Znovu dnes predstavili návrh špeciálneho zákona na diskvalifikáciu firiem, ktoré uspeli vo verejnom obstarávaní v prípade, že si v stanovených lehotách nebudú plniť záväzky voči subdodávateľom.

"Navrhujeme, aby obstarávateľ, teda štátna firma, mala možnosť zastaviť úspešnému uchádzačovi financovanie štátnej zákazky, ak viac ako 90 dní neplatí subdodávateľom, a to napriek uzavretým kontraktom a Obchodnému zákonníku. Takto by sa vytváral ekonomický tlak na celý mechanizmus verejného obstarávania a na úspešných uchádzačov, aby sa správali korektne voči svojim subdodávateľom," vysvetlil predseda KDH Ján Figeľ. V prípade, že ani do šiestich mesiacov po zastavení platieb takáto firma nezaplatí subdodávateľom, Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) bude môcť vylúčiť takého uchádzača z budúcich verejných obstarávaní.

Figeľ podrobil kritike prístup štátu k Doprastavu, ktorý v marci požiadal o reštrukturalizáciu. "Ešte v lete minulého roku nastali zmeny vlastníckej štruktúry a dodnes nie je jasné, kto podnik reálne vlastní. Postupne Doprastav spolu s partnermi získal zákazky v oblasti stavebníctva na úrovni takmer 1 miliardy eur v štyroch veľkých projektoch na diaľničných úsekoch a rýchlostných cestách D1, D3, R2. Záujmom firmy nie je zaplatenie subdodávateľom, ale spustenie reštrukturalizácie, aby sa týchto dlhov zbavili," myslí si šéf KDH.

"Na pána Figeľa nebudeme reagovať," uviedol v reakcii pre TASR hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) Martin Kóňa.