Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

KDH nepodporí protiteroristické opatrenia, považuje ich za marketing

Ján Figeľ Foto: TASR – Štefan Puškáš

Právna norma okrem iného posilňuje právomoci polície, prokuratúry, súdu aj tajných služieb v boji proti terorizmu. Opozícia vrátane KDH vidí v zmenách priestor na zneužitie moci.

Bratislava 21. decembra (TASR) - Kresťanskí demokrati v parlamente opäť nepodporia novelu Trestného zákona, ktorá prináša protiteroristické opatrenia. Prezident SR Andrej Kiska ju snemovni vrátil, poslanci budú o nej rozhodovať dnes.



Právna norma okrem iného posilňuje právomoci polície, prokuratúry, súdu aj tajných služieb v boji proti terorizmu. Opozícia vrátane KDH vidí v zmenách priestor na zneužitie moci.

"KDH naďalej vníma kriticky tzv. antiteroristický balík zákonov predložený vládou Roberta Fica (Smer-SD). Dávajú nové možnosti zneužívania, pretože na jednej strane dávajú nové právomoci bezpečnostným orgánom štátu, na druhej strane neposilňujú ich nezávislú kontrolu," vysvetlilo svoj odmietavý postoj KDH.

Zmeny zároveň považuje za marketingové predvolebné opatrenia. "Považujeme tento balík za falošnú hru s ľuďmi. Ide o populistické návrhy, ktoré sa dajú zneužiť na neodôvodnený a neprimeraný zásah do slobôd občanov a do súkromia ľudí na Slovensku," vyhlásil predseda KDH Ján Figeľ.

V novelách zákonov kritizuje KDH vzatie do väzby bez udania dôvodu, jej samotné predĺženie alebo osobné prehliadky ľudí, ich majetku, automobilov, záznamov z kamier, častejšie odpočúvania a iné. Za nebezpečné Figeľ považuje aj to, že samotné návrhy sa protiteroristickými len nazývajú, ale eventuálny terorizmus neriešia.

"Ak existuje na Slovensku hrozba pripravených a nebezpečných teroristov, tak bola importovaná samotnou vládou Roberta Fica, keď umiestnila na Slovensku bývalých väzňov z americkej základne Guantánamo," zdôraznil Figeľ.

Šéf KDH zároveň spochybňuje tvrdenie Smeru-SD, že vládna strana chráni Slovensko. "Smer nielenže Slovensko nechráni, ale nevie to dostatočne garantovať ani v prípade silovými zložkami ochraňovaných najvyšších predstaviteľov štátu," uviedol Figeľ v súvislosti s nedávnym vykradnutím bytu predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Smer-SD).