Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

KDH: Novela o prehliadkach mŕtvych podľa rozpisov vyženie lekárov

Ilustračné foto Foto: TASR

Povinný rozpis služieb ambulantných lekárov pre prehliadky mŕtvych v prípade nedostatku dobrovoľne obhliadajúcich lekárov schválil parlament v pozmeňujúcom návrhu k novele.

Bratislava 25. júna (TASR) - Slovensko má nedostatok ambulantných lekárov. Nariadenie povinných prehliadok mŕtvych tiel, ak sa nenájde dostatok dobrovoľných obhliadajúcich lekárov, spôsobí odchod ďalších, najmä starších ambulantných lekárov. V stanovisku to uviedla Lenka Halamová, hovorkyňa mimoparlamentného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) v súvislosti s novelou zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

Povinný rozpis služieb ambulantných lekárov pre prehliadky mŕtvych v prípade nedostatku dobrovoľne obhliadajúcich lekárov schválil parlament v pozmeňujúcom návrhu k novele. "Cieľom novely je lepšie hospodárenie a efektivita prehliadok mŕtvych tiel, no reálne môže spôsobiť skôr väčší odliv ambulantných lekárov, ktorí sú v dôchodkovom veku a už teraz ich je nedostatok. Počas ordinačných hodín poskytujú zdravotnú starostlivosť živým pacientom, a teda nemajú priestor obhliadať mŕtve telá. Ak to budú musieť robiť povinne, podľa nadiktovaného rozpisu po skončení ordinačných hodín, predpokladám, že radšej ukončia prax," mieni tímlíderka KDH pre zdravotníctvo Monika Kolejáková.

Pripomenula, že podľa analýzy rezortu zdravotníctva aktuálne na Slovensku chýba viac ako 500 všeobecných lekárov. Práve starší lekári tvoria asi polovicu ambulantného sektora. "Prijať takýto citlivý návrh bez diskusie s odborníkmi a v takomto nevhodnom čase je absolútne nemiestne. Zdravotníci sú vyčerpaní, kolabujú nám ambulancie, je zhoršená diagnostika a liečba pacientov pre pandémiu. Potrebujeme vyriešiť zvyšujúce sa dlhy nemocníc, pripraviť sa na prípadnú tretiu vlnu a nie zaťažovať ešte viac ambulantných lekárov,“ zdôraznila Kolejáková. Cesta je podľa nej vo vytvorení inštitútu profesionálnych prehliadajúcich lekárov podľa osvedčených zahraničných modelov.