Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

KDH: Obťažujúcu kriminalitu je možné riešiť len zmenou zákona

Alojz Hlina, archívna snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Táto neriešená kriminalita je tu podľa Alojza Hlinu dlhodobo a vygenerovala ĽSNS, ktorá je teraz v parlamente.

Bratislava 17. januára (TASR) – Zmena zákona o priestupkoch je jedinou civilizovanou možnosťou, ako vyriešiť drobnú obťažujúcu kriminalitu. V reakcii na vyjadrenia ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a jeho návrh zákona na potláčanie kriminality v osadách to uviedol v stredu na brífingu v Bratislave predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina.

„Keď chcete riešiť obťažujúcu kriminalitu, tak ju môžete riešiť len cez zákon o priestupkoch. Táto neriešená kriminalita je tu dlhodobo a vygenerovala ĽSNS, ktorá je teraz v parlamente. To, akým spôsobom chce riešiť spomínanú kriminalitu Robert Kaliňák, je necivilizované,“ zdôraznil Hlina.

Pripomenul tiež, že uvedený problém mohol vyriešiť návrh nového zákona o priestupkoch, ktorý predložil parlamentu pred piatimi rokmi. „Dôkazom toho, že to neriešil zle, je i to, že bol posunutý do druhého čítania,“ dodal predseda KDH.


Kaliňák s policajným prezidentom Tiborom Gašparom ešte minulý týždeň predstavili opatrenia, ktoré rezort plánuje v oblasti rómskej kriminality, priamo v rómskej osade v Krompachoch. V rámci nich by sa mali zvýšiť kompetencie policajtov, aby mohli zakročiť nielen pri páchaní trestnej činnosti alebo priestupku, ale aj pri narúšaní verejného poriadku. V pláne je vytvorenie integrovaných policajných oddelení s vyšším počtom policajtov, ktoré budú zodpovedné za situáciu v príslušnej osade.

Zaviesť sa majú aj občianske hliadky, ktoré by dohliadali na bezpečnostnú situáciu v rómskych osadách. Minister tiež oznámil potrebu vedenia štatistických údajov o takzvanej rómskej kriminalite. Rezort pripravuje aj integračné opatrenia, napríklad vytvorenie sietí podporných pracovísk, ktoré dokážu riešiť sociálnu situáciu a výchovu detí, teda komunitných centier.