Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

KDH: Za odhalenie kupovania hlasov ponúka odmenu

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Drozd

Jednou z nich je 500 eur pre prvých 20 ľudí, ktorí pomôžu identifikovať, zadokumentovať a byť súčinní so štátnymi orgánmi až do konečného vyšetrenia volebnej korupcie.

Rakúsy 25. septembra (TASR) – Problému s kupovaním hlasov najmä v rómskych osadách pri príležitosti blížiacich sa jesenných volieb do vyšších územných celkov (VÚC) chce predísť Kresťanskodemokratické hnutie (KDH). Ako odmenu za pomoc pri odhaľovaní, dokumentovaní a súčinnosti až do právoplatného odsúdenia páchateľov trestného činu volebnej korupcie podľa Trestného zákona ponúka strana 500 eur. Uviedol to dnes počas brífingu pri rómskej osade v obci Rakúsy v okrese Kežmarok predseda KDH Alojz Hlina.

"V osade Rakúsy sa v minulosti nakupovali voličské hlasy a plánuje sa to aj v týchto voľbách," povedal Hlina. Podľa neho sa na Slovensku nakupujú rómske hlasy najmä v Prešovskom kraji. "Musíme sa to pokúsiť zastaviť, nedá sa na to pozerať. Pokiaľ o tom, kto bude starosta alebo predseda kraja, bude rozhodovať bezcharakternosť politikov, peniaze pre úžerníkov a cigarety pre chudobných Rómov, tak to nesvedčí o tom, že sme zdravá krajina," povedal.

"Chceme sa proti tomu postaviť a zastaviť to. Nechceme len konštatovať, že sa kupuje. Máme pripravených viacero akcií," uviedol Hlina. Jednou z nich je odmena 500 eur pre prvých 20 ľudí, ktorí pomôžu identifikovať, zadokumentovať a byť súčinní so štátnymi orgánmi až do konečného vyšetrenia a potrestania trestného činu volebnej korupcie. "Kupovanie hlasov je trestný čin a potrebujeme odvážnych ľudí, ktorí nám to pomôžu odhaliť," vysvetlil. Podľa Hlinu sa tento fenomén vyskytuje najmä v osadách v podtatranskom regióne, ide napríklad o obce Rakúsy či Lomnička v okrese Stará Ľubovňa.

Na tento fakt poukázal v piatok (22.9.) aj kandidát na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA), ktorý je zároveň podpredsedom KDH. Niektorí politici sa podľa neho v minulosti snažili získať priazeň Rómov a kúpiť si ich hlas za peniaze alebo získaním inej materiálnej výhody. Zároveň vyzval kandidátov na post predsedu PSK, aby podpísali Kódex kandidáta na predsedu samosprávneho kraja, a tým sa zaviazali, že odmietnu akúkoľvek formu kupovania voličských hlasov.