Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

KDH chce pomáhať domácnostiam ohrozeným energetickou chudobou

Na archívnej snímke Pavol Zajac Foto: TASR - Martin Baumann

Novinku navrhuje skupina poslancov KDH Ján Hudacký, Jozef Bobík a Pavol Zajac.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Kresťanskí demokrati chcú pomáhať domácnostiam, ktoré sú ohrozené energetickou chudobou, a to vyplácaním energetických dávok. Tie by mal poskytovať Fond energetickej solidarity.

Novinku navrhuje skupina poslancov KDH Ján Hudacký, Jozef Bobík a Pavol Zajac v zákone o ochrane zraniteľných spotrebiteľov. Plénum Národnej rady (NR) SR o ňom diskutovalo v úvode 12. rokovacieho dňa 58. parlamentnej schôdze.

"Náš návrh zákona umožňuje identifikovať zraniteľných spotrebiteľov," opísal Hudacký. Sú to podľa neho tí, ktorí sú v hmotnej núdzi. Ceny energií sú totiž podľa neho v súčasnosti pre domácnosti regulované, avšak plošne. To podľa neho neumožňuje efektívne podporovať zraniteľných spotrebiteľov. "Súčasná situácia, najmä sociálne slabších rodín, je neúnosná," konštatoval.

Fond energetickej solidarity by mal byť plnený z príspevkov energetických spoločností. "Nebude teda zaťažovať verejné zdroje a štátny rozpočet," tvrdia poslanci z KDH.

Po prerokovaní tohto bodu budú poslanci pokračovať diskusiou o ďalších poslaneckých návrhoch. Do programu by sa však mala zaradiť aj protiteroristická legislatíva, ktorú vláda navrhuje prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.