Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Šéfkou KDH chce byť trenčianska krajská poslankyňa Eleonóra Porubcová

Na archívnej snímke Eleonóra Porubcová. Foto: prievidza.sk

Hnutie by nemalo podľa nej plniť úlohu kazateľa, ale malo by sa zaujímať o ľudí a ich problémy. O chudobných, o odchod šikovných ľudí zo zahraničia, o rodiny.

Bratislava 6. mája (TASR) - O post predsedu KDH zabojuje poslankyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja Eleonóra Porubcová. Kandidatúru oznámila na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Podporuje ju europoslankyňa Anna Záborská. Porubcová je aj prievidzská mestská poslankyňa a riaditeľka Gymnázia Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi.

"KDH bolo silou, ktorá dokázala meniť svet, ale kdesi sa za tie roky stratilo. Potrebujeme novú dynamiku, víziu aj ciele politiky. Som odhodlaná toto priniesť. KDH potrebuje zásadnú zmenu," povedala Porubcová. KDH chce vrátiť ľudovosť aj slobodu a tiež dôveru ľudí.

Hnutie by nemalo podľa nej plniť úlohu kazateľa, ale malo by sa zaujímať o ľudí a ich problémy. O chudobných, o odchod šikovných ľudí zo zahraničia, o rodiny. Riešiť chce aj školstvo a zdravotníctvo. "Musíme ľudí počúvať a nie poúčať," zdôraznila.

"Pani Porubcová je nielen nádejnou prvou predsedníčkou KDH, ale aj dámou, ktorá má za sebou skvelú odbornú, politickú aj stranícku kariéru," povedala Záborská, ktorá tiež zvažovala kandidatúru. Na Sneme 11. júna sa však o post uchádzať nebude.

"Pani Porubcová má moju plnú dôveru a podporu. KDH potrebuje predsedníčku, ktorá vyrástla v KDH, vyzná sa v regionálnej a komunálnej politike, je dobrou manažérkou a ktorej záleží na budúcnosti slovenskej kresťanskej demokracie," vyhlásila Záborská Verí, že Porubcová dostane podporu členov KDH.

Na predsedu KDH by chcel kandidovať aj Alojz Hlina, ktorý sa už stal členom hnutia. Záujem mal aj primátor Levoče Milan Majerský. Napokon ale kandidovať nebude. Odstúpil preto, že v KDH podľa neho chýba vôľa meniť stanovy a odvaha starej garnitúry odísť a dať priestor novým tváram, nápadom a myšlienkam. Jeho odstúpenie sa nepáči platforme ĽUD KDH, ktorá preto avizuje vlastného kandidáta.

Kandidatúru Porubcovej podporuje väčšina krajských predsedov hnutia

Jasnú podporu Porubcovej vyjadrila europoslankyňa a šéfka KDH v Trenčianskom kraji Anna Záborská. "Pani Porubcová má moju plnú dôveru a podporu. KDH potrebuje predsedníčku, ktorá vyrástla v KDH, vyzná sa v regionálnej a komunálnej politike, je dobrou manažérkou a ktorej záleží na budúcnosti slovenskej kresťanskej demokracie," povedala.

Podľa šéfa KDH v Žilinskom kraji Mariána Faktora je Porubcová žena "kompetentná zastávať funkciu predsedu KDH so všetkými povinnosťami". Predseda nitrianskeho KDH Marián Radošovský si myslí, že Porubcová má šancu na úspech. Nateraz je podľa neho síce relatívne neznáma tvár, ale to sa môže zmeniť. "Pre mňa je pani Porubcová zaujímavá kandidátka. Poznám ju ako dynamickú ženu s manažérskymi schopnosťami. Verím, že by mohla priviesť KDH späť do parlamentu," povedal šéf trnavského KDH Alojz Přidal. Krajská rada sa bude kandidátmi zaoberať 13. mája. Pozve si Porubcovú aj Hlinu, aby si ich členovia vypočuli. Šéfa prešovského KDH Pavla Zajaca, ktorý je po odchode Jána Figeľa poverený vedením hnutia do júnového snemu, teší, že na predsedu KDH chce kandidovať viac osobností.

Kandidáti na predsedu by mali byť známi na Rade KDH, ktorá sa má konať 28. mája. Definitívne rozhodne snem 11. júna. KDH v parlamentných voľbách (5.3.) dosiahlo volebný zisk 4,94 percenta a prvýkrát v histórii sa nedostalo do parlamentu. Doterajší predseda Ján Figeľ odstúpil z predsedníckej funkcie a vyzval členov vedenia hnutia na zotrvanie vo funkciách až do pripravovaného snemu. Má to umožniť jeho funkčnosť a prijímanie potrebných rozhodnutí.