Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

KDH chce obmedziť príjem poslancov tak, aby dostávali len jeden plat

Predseda KDH Ján Figeľ Foto: TASR/Martin Baumann

Štátny rozpočet by tak mohol ušetriť 2,5 milióna eur ročne.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Ak poslanec NR SR vykonáva aj inú funkciu platenú z verejných zdrojov, po novom by mal dostávať len plat poslanca. Štátny rozpočet by tak mohol ušetriť 2,5 milióna eur ročne. V novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov to navrhuje opozičné KDH. Právnou normou sa začne parlament zaoberať na novembrovej schôdzi.

"Chceme ponúknuť novelu tak, aby poslanec NR SR mohol na základe zákona poberať len svoj poslanecký plat okrem špecifických výnimiek. Je to dobré, správne a spravodlivé. Neobmedzujeme tým výkon ďalších funkcií, ale umožňujeme tým štátu ušetriť a posilniť dôveru občanov voči parlamentu a parlamentnej demokracii," vysvetlil líder KDH Ján Figeľ. Zároveň pripomenul, že KDH už 20 rokov uplatňuje princíp "jeden mandát stačí". "Budeme v tejto praxi pokračovať a som presvedčený, že raz príde čas, keď sa to stane aj ústavným princípom. Kým takýto konsenzus nastane, chceme podporovať konkrétne opatrenia, ktoré dnešnú situáciu zlepšia," avizoval.

Podpredseda KDH Július Brocka podotkol, že v NR SR je veľa poslancov, ktorí okrem tejto funkcie poberajú aj plat za posty krajských či mestských poslancov, primátorov alebo starostov. V parlamente sedia aj riaditelia štátnych nemocníc či šéf Sociálnej poisťovne. Alojz Přidal (KDH) im odkázal, že je to v dnešnej situácii nesprávne. "Ak si niektorí poslanci myslia, že sú nenahraditeľní, naša novela im ďalšiu funkciu nezakazuje, ale jeden príjem stačí. Bez práce je 400.000 ľudí, vláda si kupuje udržanie pracovných miest. Za takejto situácie je až hanebné, keď niektorí poslanci NR SR sedia na troch či štyroch platených stoličkách," povedal.

Marián Kvasnička (KDH) pochybuje o výrokoch poslancov, ktorí vykonávajú aj iné funkcie, a tvrdia, že to zvládajú. "Ak to niekto hovorí, klame a zavádza. Taký superman neexistuje. Ak niekto hovorí, že svoj ďalší príjme dáva na charitu, klame. Myslí len na vlastný žalúdok," odkázal s tým, že hnev ľudí narastá a raz sa to všetko zráta.

Figeľ pripomenul, že Slovensko si o chvíľu pripomenie 24 rokov slobody a skutočnej demokracie. "Nikdy v tomto parlamente nebola taká kumulácia mandátov, ako je teraz. Kombinujú sa mandáty nielen poslancov NR SR s poslaneckými na iných úrovniach, ale aj s exekutívnymi funkciami. Nepovažujeme to za dobré a správne ani pre kvalitnú a zodpovednú správu veci verejných, ani pre dôveryhodnosť parlamentarizmu," uviedol.

Ján Figeľ ako bývalý eurokomisár síce nevykonával inú platenú funkciu ako poslaneckú resp. ministerskú, poberal však pritom z Bruselu viac ako 10.000 eur mesačne. Podľa Európskej komisie majú tieto peniaze bývalým eurokomisárom pomôcť pri návrate na pracovný trh. Takýto príspevok im komisia vypláca tri roky. Súčasná novela KDH tieto prípady nerieši.

R. Madej: Možnosť poslancov vykonávať viacero funkcií je otázna

Možnosť pre poslancov NR SR či europarlamentu vykonávať viacero funkcií je aj z hľadiska času, ktorý sú schopní im venovať, otázna. Systémovo by preto bolo potrebné zamerať sa na nezlučiteľnosť jednotlivých postov. Pre TASR to dnes uviedol predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD). Reagoval tak na iniciatívu opozičného KDH, ktoré chce presadiť, aby poslanec vykonávajúci viacero pozícií platených z verejných zdrojov poberal len poslanecký plat.

"Jedným variantom je obmedziť funkcionára z hľadiska možnosti jeho príjmu, to však nerieši problém, že funkcie možno vykonávať naďalej. Druhým je diskusia o tom, či nezaviesť inkompatibilitu do zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov, teda či nezaviesť nezlučiteľnosť niektorých funkcií s výkonom mandátu, či už poslanca národného alebo európskeho parlamentu," myslí si Madej.

Členom KDH zároveň odkázal, že ich návrh vníma aj ako snahu o zviditeľnenie sa, keďže súčasnú právnu úpravu riešiacu nezlučiteľnosť funkcií presadzovalo hnutie v čase, keď bol ministrom spravodlivosti Daniel Lipšic (vtedy KDH). "Je možné o akýchkoľvek úpravách diskutovať, naozaj sa vyžaduje spoločenská zhoda a za tým účelom organizuje predseda NR SR zasadnutia spoločných komisií. Je to jeden z námetov na diskusiu," dodal Madej.