Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Starostovia a primátori by mali mať minimálne strednú školu

Slovenská národná rada. Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Novinka sa má týkať už primátorov a starostov, ktorí vzídu z jesenných komunálnych volieb.

Bratislava 27. mája (TASR) - Starostovia a primátori budú zrejme musieť mať minimálne stredoškolské vzdelanie. Poslanec Smeru-SD Dušan Bublavý totiž v závere piateho rokovacieho dňa 35. schôdze Národnej rady SR predložil k volebným zákonom pozmeňujúci návrh, ktorý má zaviesť túto vzdelanostnú požiadavku.
KDH požaduje pre starostov a primátorov minimálne strednú školuStarostovia a primátori by mali mať minimálne stredoškolské vzdelanie. V pozmeňujúcom návrhu k volebným kódexom to navrhujú predstavitelia KDH s tým, že títo funkcionári rozhodujú o verejných financiách a musia mať aspoň základné vedomosti o organizačnej a riadiacej práci, ako aj o finančnom hospodárení.

Podľa KDH obce a ich štatutári majú taktiež významné kompetencie, ktoré na nich previedol štát. "Kvalifikačné požiadavky pre výkonnú funkciu sú bežnou praxou v celej spoločnosti, sú preto bežným predpokladom zodpovedného výkonu týchto funkcií. Máme za to, že takáto požiadavka neobmedzuje ústavné právo na rovnaké podmienky pre prístup k voleným a iným verejným funkciám o nič viac než platná požiadavka dosiahnutia veku,“ tvrdí líder KDH Ján Figeľ.

Pozmeňujúci návrh KDH teda zavádza povinnosť kandidáta preukázať, že spĺňa kvalifikačné predpoklady pre výkon funkcie, o ktorú sa uchádza. Pri registrácii bude musieť predložiť kópiu dokladu o získanom najvyššom stupni vzdelania. Minimálnym požadovaným vzdelaním bude stredné vzdelanie. Dokladom o získanom strednom vzdelaní je podľa školského zákona vysvedčenie o záverečnej skúške alebo výučný list.

Kresťanskí demokrati zároveň cez pozmeňujúci návrh žiadajú rozčleniť Slovensko na osem volebných obvodov, ktoré by boli totožné s terajšími samosprávnymi krajmi. Podľa KDH má jeden celoštátny volebný obvod v Európe okrem Slovenska už iba Moldavsko a Bulharsko. "Všetky okolité štáty sú rozdelené podľa regiónov na viac volebných obvodov, v ktorých sa volia poslanci do národného parlamentu.

Tento systém umožňuje voličom vybrať si takých kandidátov, ktorí poznajú problémy daného regiónu. Taktiež veľmi dôležitá a často opomínaná je aj ľahšia kontrola ich poslaneckej práce,“
argumentuje KDH.

Novinka sa má týkať už primátorov a starostov, ktorí vzídu z jesenných komunálnych volieb.
Bublavý navrhol opatrenie, ktoré dlhodobo presadzuje KDH a po ktorom volali viacerí opoziční poslanci aj počas dnešného rokovania. Pozmeňujúci návrh ocenil aj kritik Smeru-SD Alojz Hlina. "Dnes je veľký deň, rieši sa vec, pri ktorej sme sa tvárili dlhodobo, že neexistuje," reagoval na Bublavého návrh.

Hlina sa nazdáva, že vzdelanejší starostovia a primátori budú aj dobrý signál pre deti v rómskych osadách, aby sa učili. Hlina je rád, že sa už nestane, aby starosta a primátor nevedel prečítať svoj sľub.

Opatrenie ocenil aj predseda klubu KDH Pavol Zajac. "Malo zmysel hustiť do ministra, že toto má zmysel, že nemôžeme mať negramotných starostov a primátorov," vyhlásil. Je rád, že už nebudeme mať negramotných starostov a primátorov, teda takých, ktorí nevedia čítať a písať. Zajac deklaroval, že KDH návrh poslanca Smeru-SD podporí. Za pozmeňovací návrh sa postavili aj ďalší opoziční poslanci.

V stredu bude snemovňa pokračovať diskusiou k novele zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Potom by mala rokovať o novele geologického zákona, ktorý vláda navrhuje prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Novela zákona má zabezpečiť, aby ťažba uránu bola v budúcnosti na Slovensku možná iba v prípade, ak ju v referende odobria obyvatelia dotknutých obcí. Poslancov tiež čaká novela ústavy, ktorá má očistiť justíciu a zadefinovať manželstvo ako zväzok jedného muža a ženy.