Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

KDH: Reforma ESO nepriniesla efektívnu a otvorenú verejnú správu

Ján Figeľ. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Výsledky veľkých informatizačných a elektronizačných projektov vo verejnej správe sú neviditeľné aj podľa Rady Klubu predstaviteľov miestnej a regionálnej samosprávy.


Bratislava 22. novembra (TASR) - Reforma ESO nepriniesla ani efektívnu, ani spoľahlivú, ani otvorenú verejnú správu. Myslí si to predseda KDH Ján Figeľ. "Stála veľa peňazí, oslabila profesionalitu na úradoch a priniesla výhodný biznis niektorým IT firmám za stovky miliónov eur," uviedol.

Výsledky veľkých informatizačných a elektronizačných projektov vo verejnej správe sú neviditeľné aj podľa Rady Klubu predstaviteľov miestnej a regionálnej samosprávy (KPMaRS), v ktorej sú združení primátori, starostovia a samosprávni poslanci za KDH. Rada hovorila o budúcnosti Slovenska na sobotňajšom (21.11.) zasadnutí v Ružomberku. TASR o zasadnutí informovala hovorkyňa KDH Nataša Žembová.

Rada v uznesení o IT projektoch kritizuje fungovanie týchto projektov. "Buď sú iba v skúšobnej prevádzke, ako je tomu pri evidencii obyvateľov, alebo fungujú s veľkými problémami. Takýmto príkladom je elektronická matrika," poukazuje rada.

Kritizuje aj byrokraciu a korupciu, ktorá podľa nej sprevádza čerpanie eurofondov. Vláda zároveň za štyri roky nebola podľa KDH schopná predložiť nový stavebný zákon, ktorý je dôležitý pre rýchlejšiu výstavbu novej obytnej a dopravnej infraštruktúry, pre modernizáciu obcí a celej krajiny a pre účinný boj proti čiernym stavbám.

Účastníci zasadnutia rady hovorili aj o zmene názvu, združenie sa má v budúcom roku premenovať na KDS - Kresťanskodemokratická samospráva. Pripomenuli si výsledky regionálnych a komunálnych volieb, v ktorých KDH skončilo podľa nich medzi stranami druhé. Šéf KDH Figeľ poukázal na akcieschopnosť hnutia, ktorá podľa jeho slov rastie aj vďaka stratégii KDH+.

"Okrem nových poslancov na národnej a európskej úrovni sa ku kresťanským demokratom pripájajú aj noví regionálni a komunálni politici,"
povedal Figeľ. Poukázal na Andreu Baníkovú, ktorá KDH reprezentovala po voľbách v Banskobystrickom samosprávnom kraji ako nezávislá.

"Nedávno sa prihlásila za členku KDH," doplnil Figeľ s tým, že hnutie má v kraji už aj ďalších reprezentantov. "Do hnutia vstúpili aj poslanci VÚC a viceprimátor Lučenca Pavol Baculík a Jozef Mikuš, ktorý má mandát aj v národnom parlamente. Teším sa tomuto postupnému rastu sily KDH," uzavrel Figeľ. KDH má po týchto zmenách 60 regionálnych poslancov v rámci celkového počtu 408 poslancov VÚC na Slovensku.