Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

KDH sa obrátilo na Protimonopolný úrad,chce prešetriť výmenu zvodidiel

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Trojica kresťanských demokratov a poslancov Národnej rady (NR) SR Ján Figeľ, Ján Hudacký a Pavol Zajac sa dnes obrátila na Protimonopolný úrad (PMÚ) SR.

Bratislava 26. mája (TASR) - Trojica kresťanských demokratov a poslancov Národnej rady (NR) SR Ján Figeľ, Ján Hudacký a Pavol Zajac sa dnes obrátila na Protimonopolný úrad (PMÚ) SR. Žiadajú ho, aby prešetril súťaže Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) a možnú kartelovú dohodu týkajúcu sú zákaziek na výmenu zvodidiel, a to na úsekoch diaľnice D1 z Ivachnovej po Važec, z Trnavy po križovatku Lúka a z Prešova po Budimír.

"Verejné obstarávanie je plne v réžii Smeru, bez účinnej kontroly," upozornil predseda KDH Figeľ. Podľa jeho kolegu zo strany Pavla Zajaca sú pritom rozdiely v cenách víťazov a ostatných súťažiacich v prípade týchto tendrov až podozrivo nízke. "Ich rozdiel je menej ako 2 % medzi víťazom a druhým v poradí. Mám obavu, že došlo ku kartelovej dohode s cieľom prerozdeliť si účasť na verejnom obstarávaní," opísal Zajac.

Toto podozrenie má podľa poslanca potvrdzovať fakt, že tri zákazky si rozdelili dvaja účastníci výberových konaní. "Oprava zvodidiel, ktorá bola ukrytá za výrazy ako 'zvýšenie bezpečnosti' nás zaujala už pri začatí, keďže bolo neraz na prvý pohľad viditeľné, že sa existujúce, funkčné a nepoškodené zvodidlá menili za rovnaké, len nové," dodal Hudacký.