Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Predvolebná diskusia v RTVS: Figeľ,Sulík,Frešo,Kotleba,Berényi,Kollár

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Drozd

Počas diskusie sa predstavitelia KDH, SaS, SDKÚ-DS a KĽSNS zhodli na potrebe opätovného zavedenia rovnej dane.

Bratislava 1. marca (TASR) - Návrat k rovnej dani s tým, že jej sadzba bude predmetom dohody prípadných partnerov po voľbách. Na tomto opatrení sa zhodli lídri strán KDH, SaS, SDKÚ-DS a mimoparlamentného subjektu Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (KĽSNS) Ján Figeľ, Richard Sulík, Pavol Frešo a Marian Kotleba v dnešnej predvolebnej debate RTVS. Programy ďalších dvoch strán v diskusii, mimoparlamentných SMK a Sme rodina - Boris Kollár, majú daňových sadzieb viac.

Figeľ hovorí o rovnej dani pre právnické aj fyzické osoby na úrovni 18 percent, Frešo 19 percent a Kotleba presadzuje 15-percentnú hranicu. Sulík konkrétne číslo nepovedal, hovoril však o čo najnižšej rovnej dani, lebo Slovensko má s týmto inštitútom dobrú skúsenosť. "Ukázalo sa, že to funguje. Vráťme sa k tomu, nemusíme objavovať Ameriku nanovo," apeloval.

Frešo okrem rovnej dane presadzuje aj obnovenie deväťpercentného odvodu do druhého piliera a výrazné odľahčenie živnostníkom a malým podnikateľom. Kotleba pri tejto téme odmietol stimuly a daňové prázdniny zahraničným podnikateľom, lebo tí časom odídu preč. "Slovenskí podnikatelia by za tie peniaze vytvorili minimálne to isté, navyše by to bolo dlhodobo udržateľné," tvrdí.

Predseda SMK József Berényi chce progresívne zdaňovanie pri dani z príjmov fyzických osôb. Spomínal desaťpercentnú sadzbu pre tých, ktorí zarábajú medzi 500 a 1100 eur. Boris Kollár zase hovorí o 16-percentnej dani, oligopoly chce však zdaniť až na úrovni 33 percent. Ako podnikateľ tiež zdôrazňoval potrebu podpory cestovného ruchu. "Hory a kúpele nám nikto nezoberie. Je potrebné zmeniť systém, hovorím o podpore cez fondy či stimuly," vysvetlil.

Pri téme zdravotníctva sa diskutujúci zhodli na potrebe odstránenia korupcie a zavedenia DRG a eHealth-u. "Rakovinou zdravotníctva je eldorádo korupcie. Tu vláda zlyhala najviac. Manažmenty nemocníc musia mať zodpovednosť a byť stíhaní tak, ako keď pokladníčke nesedí hotovosť," apeloval Figeľ. Sulík je presvedčený, že odstaviť najväčšie pijavice v zdravotníctve sa dá hneď. "Riaditelia štátnych nemocníc musia obstarávať len cez elektronické trhovisko, potrebný je aj audit nemocníc," povedal. Podľa Freša sa v zdravotníctve tak kradne, že to ľudí stojí životy. "Je potrebné zasiahnuť, padni komu padni. Musí sa všetko zverejniť a za desať dní by sme vedeli, kto kradne," odkázal.

Kollár je podobne ako Berényi presvedčený, že kým sa nezavedie systém DRG, nikam sa nepohneme. "Sme jediná krajina v Európe, ktorá to nemá, lebo to politikom takto vyhovovalo," myslí si. Kotleba zase volá po obnove bezplatného zdravotníctva. "Riešením je aj jedna štátna zdravotná poisťovňa, pričom na jej čele bude človek, ktorý bude niesť za jej hospodárenie hmotnú aj trestnoprávnu zodpovednosť," povedal. Ostatní lídri sú za pluralitný model poisťovní.

Figeľ ako prioritu KDH do volieb označil spravodlivé, vyspelé a ekonomicky silné Slovensko. Sulík zase zvýšenie životnej úrovne aj cez zlepšenie podnikateľského prostredia. Prioritou SDKÚ-DS je zostať právoplatným a plnohodnotným členom EÚ a zachovanie nášho členstva v schengene.

Kotleba si ako prioritu vytýčil obnovu spravodlivosti a poriadku na Slovensku a aby zákony začali platiť pre všetkých rovnako. Kollár chce zmeniť systém založený na tom, že politici si hľadajú sponzorov a potom prijímajú zákony v ich prospech. Prioritou SMK je podpora chudobnejších a ochrana slabších.