Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

KDH víta úsilie Siete o spoluprácu, doteraz sa vraj nevedeli dohodnúť

Na snímke predseda KDH Ján Figeľ (vľavo) a podpredseda KDH Miloš Moravčík. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Doteraz sa KDH so Sieťou vo veľkých mestách nevedelo dohodnúť. R. Procházka však vyjadril ochotu rokovať o tom, ako v konkrétnych mestách zvýšiť šance najsilnejších kandidátov pravice.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Kresťanskí demokrati vítajú úsilie strany Sieť o spoločný postup pravice v komunálnych voľbách (15. 11.) v najväčších mestách na Slovensku. Sú pripravení privítať akúkoľvek podporu zvoliteľným pravicovým kandidátom. Informoval o tom dnes člen Predsedníctva KDH a koordinátor pre regióny Peter Bobula po stretnutí Radoslava Procházku (Sieť) a Jána Figeľa (KDH).

Bobula pripomenul, že mestské štruktúry KDH sa v jednotlivých mestách usilovali o spoločný postup celé mesiace. Dodal, že doteraz sa vo všetkých veľkých mestách s Procházkom nedalo dohodnúť, hoci sa o to usilovali. "Naopak, v najväčších mestách na Slovensku postavil kandidátov, ktorí sú neznámi a nezvoliteľní a len odoberajú hlasy našim pravicovým kandidátom," uviedol Bobula.

Sieti odkazuje, že napriek doterajším neúspešným pokusom o dohody KDH víta súčasné úsilie Siete o spoluprácu. "Rokovať o podpore však strana Sieť musí s konkrétnymi mestskými štruktúrami, ktoré to majú v kompetencii," doplnil Bobula.

Ponuka Siete

Strana Sieť chce najbližšie týždne využiť na rokovanie s ostatnými stredo - pravými subjektmi o zjednotení podpory najsilnejším pravicovým kandidátom v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach, Leviciach, Michalovciach, Nitre, Prešove a Žiline. “Niekde je to kandidát Siete, ale sú mestá, kde je to kandidát inej strany, alebo koalície. Poďme sa dohodnúť na tom, kto z nich má najväčšiu šancu a na tom, že ho spolu podporíme,” povedal 21. októbra v diskusnej relácii na portáli Teraz.sk predseda Siete Radoslav Procházka.

Predseda strany Sieť Radoslav Procházka hosťom v diskusnej relácii POLITIKA Tu a Teraz.
Foto: Tablet.TV


Na otázku, či by v prípade takejto dohody Sieť bola ochotná rokovať o stiahnutí kandidatúry niektorých svojich nominantov Procházka reagoval, že áno. “Všetko je otvorené. Môžeme sa rozprávať o všetkých tých mestách. Bez toho, že by sme niekde ustúpili, sa dohoda nebude dať dosiahnuť,” konštatoval. “Sme pripravení urobiť všetko preto, aby pravý stred ponúkol voči kandidátovi vládnej strany toho najsilnejšieho stredopravého kandidáta,” zdôraznil. Voľby primátorov sú totiž jednokolové a vyšší počet pravicových kandidátov v meste automaticky zvyšuje šance kandidáta ľavice.