Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

KDH: Slovensko musí zlepšiť čerpanie eurofondov v prospech regiónov

Na snímke poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Mimoparlamentné KDH považuje stav čerpania európskych zdrojov zhruba v polovici programového obdobia 2014 až 2020 za neuspokojivý.

Bratislava 24. mája (TASR) – Vláda by mala zlepšiť čerpanie eurofondov. Vyzýva ju k tomu mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), podľa ktorého treba tieto prostriedky čo najlepšie využiť na rozvoj regiónov a tvorbu pracovných miest.

KDH považuje stav čerpania európskych zdrojov zhruba v polovici programového obdobia 2014 až 2020 za neuspokojivý. Člen predsedníctva a europoslanec Ivan Štefanec pripomenul, že na úrovni Európskeho parlamentu bola preto tento rok prijatá výzva na zlepšenie čerpania eurofondov spočívajúca v troch bodoch.

Po prvé, chceme čo najviac zjednodušiť tento systém čerpania. Po druhé, máme záujem o podávanie všetkých žiadostí aj elektronicky a po tretie, chceme, aby viac prostriedkov išlo aj na takzvané metropolitné regióny, aby sa tieto prostriedky naozaj zmysluplne využívali,“ priblížil.

Slovensko podľa Štefanca v porovnaní so susednými štátmi v čerpaní eurofondov zaostáva. Z Kohézneho fondu napríklad využilo približne 6 %, kým Poľsko 8 %. V rámci Európskeho fondu regionálneho rozvoja je to na Slovensku 2,4 % oproti maďarským 8 %. Zakontrahovaných je v SR celkovo 19,8 %, zatiaľ čo v Maďarsku viac než polovica pridelenej sumy.

„Vidíme tu jasný nepomer a neuspokojivú situáciu na Slovensku. Vyzývame vládu, aby urobila všetky opatrenia pre zjednodušenie, online podávanie žiadostí a také rozdelenie a čerpanie eurofondov, ktoré pomôže rozvoju regiónov a najmä našich občanov,“ uviedol europoslanec.

Čerpanie eurofondov podľa kresťanských demokratov sťažuje mohutná byrokracia.