Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

KDH, Spolu a Progresívne Slovensko sa vyjadrili k aktuálnej situácii

Na archívnej snímke predseda KDH Alojz Hlina. Foto: TASR Michal Svítok

Spolu - občianska demokracia podporuje výzvy, aby všetky demokratické sily zasadli k spoločnému stolu.

Bratislava 5. marca (TASR) – Mimoparlamentná strana KDH je pripravená spolupracovať s ostatnými politickými stranami aj v rámci okrúhleho stola. TASR o tom informoval hovorca KDH Stano Župa.

"Je potrebné zvážiť všetky ústavné možnosti, ako túto politickú krízu vyriešiť. Smer-SD a ĽSNS má dosť hlasov na to, aby zablokovali prijatie ústavného zákona o skrátení volebného obdobia. Preto do diskusie v rámci okrúhleho stolu prinášame aj tému zvážiť možnosť vypísať referendum, ktorým by sa skrátilo volebné obdobie," uvádza sa vo vyhlásení KDH. Strana očakáva, že k tejto možnosti nebude nutné pristúpiť a v parlamente sa nájde dostatok poslancov na prijatie ústavného zákona.

Spolu - občianska demokracia podporuje výzvy, aby všetky demokratické sily zasadli k spoločnému stolu. "Musíme obnoviť dôveru ľudí na Slovensku vo svoj vlastný štát. Štát, v ktorom nie je miesto pre skorumpovaných politikov, oligarchov, tunelárov, vrahov a organizovaných zločincov," uviedla v stanovisku hovorkyňa strany Silvia Hudáčková. Pondelkové vyjadrenie premiéra Roberta Fica (Smer-SD) podľa nich ukazuje, že keď sa premiérovi hodí, dokáže povedať čokoľvek. "Začal ako katolík, pokračoval ako komunista, chvíľu bol Európan a teraz je z neho kritik západu a konšpirátor. Fakt, že sa do jeho tesnej blízkosti dostali ľudia spájaní s organizovaným zločinom, robia zo Slovenska štát na okraji civilizovanej Európy," uvádza sa v stanovisku.

Progresívne Slovensko vo svojom vyhlásení, ktoré TASR poskytol Ľubomír Ondrejkovič, potvrdilo, že je pripravené rokovať so všetkými demokratickými stranami a hnutiami na "vybudovaní alternatívy k hrozbe, ktorú predstavuje oddnes Robert Fico."

Prezident v nedeľu (4.3.) oznámil, že začne rokovania s politickými stranami o ďalšom vývoji na Slovensku po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky. Riešenie vidí v rozsiahlej rekonštrukcii vládneho kabinetu alebo predčasných parlamentných voľbách. Kiska prijme v stredu (7.3.) v Prezidentskom paláci členov hnutí Sme rodina a OĽaNO, vo štvrtok (8.3.) predstaviteľov strany SaS.