Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

KDH je pripravené spolupracovať pri komunálnych voľbách s opozíciou

Na archívnej snímke Alojz Hlina. Foto: TASR Michal Svítok

Podpredseda Milan Majerský pripomenul, že z prípadnej dohody KDH vyučuje ĽSNS a Smer-SD.

Bratislava 12. februára (TASR) - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) má ambície uspieť v komunálnych voľbách a v snahe dosiahnuť tento cieľ je pripravené i spolupracovať s opozičnými stranami. Vedenie KDH to v pondelok uviedlo po zasadnutí predsedníctva strany.

Predseda KDH Alojz Hlina na brífingu uviedol, že kresťanskí demokrati cítia povinnosť a záväzok obhájiť svoje pozície v predchádzajúcich komunálnych voľbách, keď hnutiu patrí dlhodobo pozícia druhej najúspešnejšej strany. "Chceme to zopakovať a verím, že sa nám to podarí," uviedol predseda KDH.

Pripravenosť rokovať spomínajú kresťanskí demokrati aj v súvislosti s pristúpením ku koalícii OĽaNO a SaS, ktorí v piatok (9.2.) uzatvorili zmluvu o spoločnom postupe v komunálnych voľbách. Hlina priznal, že postup oboch strán bez KDH prijali v hnutí s rozpakmi, verí však, že napokon sa prejaví spoločná zodpovednosť za Slovensko. "Myslím si, že racionalita a pragmatizmus prevládne nad určitými emóciami a na konci sa určite na niečom dohodneme," povedal. Ak napokon predsa len k dohode nepríde, podľa kresťanských demokratov "to určite nebude vina KDH".

Podpredseda Milan Majerský pripomenul, že z prípadnej dohody KDH vyučuje ĽSNS a Smer-SD. Termín, dokedy je možné o spolupráci rokovať, predsedníctvo KDH nestanovilo. Kým nepríde ku koaličným rokovaniam, nechce sa KDH ani vyjadrovať ku konkrétnym menám, ktoré v súčasnosti padajú v súvislosti s kandidatúrou v komunálnych voľbách. To platí aj o Bratislave.