Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

KDH sa trestnosti stáčania kilometrov nevzdáva, presviedča aj Smer-SD

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Anton Martvoň (Smer-SD), člen Ústavnoprávneho výboru NR SR, ktorý má nad návrhom KDH gesciu, pre TASR povedal, že pretáčanie kilometrov je vážny problém, ktorý treba riešiť.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Opozičné KDH sa nevzdáva myšlienky klasifikovať stáčanie tachometrov motorových vozidiel ako trestný čin. Predstavitelia hnutia v apríli svoj návrh novely Trestného zákona pre chýbajúcu podporu Smeru-SD stiahli, aby mohli vládnu stranu presvedčiť o jeho užitočnosti.

"Mal som vážne rokovania s pracovníkmi rezortu vnútra a spravodlivosti. Boli tam aj Andrej Kolesík (Smer-SD) a Július Petrus zo Spolku na ochranu vlastníkov automobilov. Hlavne ministerstvo spravodlivosti stále hovorí, že sa to dá trestať aj dnes ako podvod alebo nekalá obchodná činnosť," povedal TASR jeden z predkladateľov novely Pavol Zajac (KDH). On ale trvá na tom, že pretáčanie tachometrov má tak veľké rozmery, že už pomaly každé druhé predávané jazdené auto má stočené kilometre. "Tvrdím, že to musí byť samostatne zvýraznené v Trestnom zákone," povedal.

Rokovanie sa podľa Zajaca skončilo s tým, že ostáva na politickom rozhodnutí, či to prejde alebo nie. "My chceme, aby to prešlo, a preto sa po Veľkej noci stretneme s predsedníčkou poslaneckého klubu Smeru-SD Janou Laššákovou. Ak by nebola ochota to podporiť, vytvoríme si ešte časový priestor a možno to na májovú schôdzu nepredložíme," dodal Zajac.

Anton Martvoň (Smer-SD), člen Ústavnoprávneho výboru NR SR, ktorý má nad návrhom KDH gesciu, pre TASR povedal, že pretáčanie kilometrov je vážny problém, ktorý treba riešiť. "Ale dať to do skutkovej podstaty trestného činu nie je cesta. Ak niekoho nechytia priamo pri čine, ťažko sa to dokazuje," povedal. Cestou je podľa jeho slov postihovať za pretočené kilometre predajcov a autobazáre, ktoré budú takéto autá predávať, a to buď pokutou alebo zákazom činnosti. "Každý autobazár si to vie preveriť cez diagnostiku," tvrdí Martvoň.

V súčasnosti Trestný zákon obsahuje v rámci skupiny trestných činov proti majetku "falšovanie a pozmeňovanie identifikačných údajov motorového vozidla". Táto skutková podstata obsahuje len konanie páchateľov, ktorým falšujú alebo pozmeňujú identifikačné číslo motorového vozidla, výrobné číslo motora, výrobný štítok alebo výrobné číslo súčastí motorového vozidla. "Údaje o stave najazdených kilometrov na tachometri motorového vozidla nie sú identifikačným údajom motorového vozidla, a preto nie je možné touto skutkovou podstatou postihovať spoločensky nežiaduci stav – neautorizovaný a nedovolený zásah do počítadiel najazdených kilometrov (tzv. tachometrov) motorových vozidiel," upozorňujú kresťanskí demokrati.

Zároveň pripomínajú, že podľa neoverených odhadov sa na Slovensku predá 30 až 60 percent ojazdených automobilov, ktoré majú zmanipulované údaje svojich tachometrov. "Udávajú teda menší počet kilometrov, ako predávané auto v skutočnosti najazdilo. Tento jav môžeme pokojne nazvať masovým. Nie je to nová módna vlna, tachometre sa pretáčali aj v minulosti, ale rozvoj techniky zapôsobil podnetne aj na tento zavrhnutiahodný spôsob podnikania," tvrdí KDH

Ich novela má teda rozšíriť skutkovú podstatu trestného činu aj o činnosť falšovania alebo pozmeňovania počítadiel najazdených kilometrov. Podľa návrhu môže byť potrestaný aj ten, kto pripravuje takýto trestný čin, pri ktorom vyhotoví, zaobstará sebe alebo postúpi inej osobe počítačové programy, ktorých účelom je spáchanie takého skutku. Falšovaním sa má rozumieť akékoľvek neoprávnené vykonanie zmien, úprav a zásahov do technického zariadenia, tzv. pretáčania (mechanické alebo elektronické) čísiel uvedených ako stav celkovo najazdených kilometrov motorového vozidla. Pozmeňovanie má znamenať vykonanie akýchkoľvek neautorizovaných a nedovolených zmien na originálnom zariadení počítadla najazdených kilometrov motorových vozidiel, ktorou sa dosiahne zmena pravdivých údajov stavu celkovo najazdených kilometrov.