Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

V KDH zostavili tím expertov, chcú odbornosť

Ján Figeľ Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa predsedu kresťanských demokratov Jána Figeľa čas v opozícii nie je vyčkávaním na príležitosť či na nové voľby.

Bratislava 21. apríla (TASR) - Záujem posilňovať odbornosti sleduje vytvorená skupina 18 expertov v rámci opozičného hnutia KDH. Podľa predsedu kresťanských demokratov Jána Figeľa totiž čas v opozícii nie je vyčkávaním na príležitosť či na nové voľby, ale obdobím konštruktívneho hľadania riešení aktuálnych problémov spoločnosti, ale aj tvorby nového základného programu.

"Najlepšou alternatívou populizmu, ktorý prehlbuje ekonomické a sociálne problémy, sú rozumné a odborné návrhy skutočných riešení. Každé riešenie však potrebuje aj nositeľov, ktorí sú pripravení prevziať verejnú zodpovednosť za ich realizáciu," povedal na adresu expertov Ján Figeľ.

Expertom KDH pre zahraničné veci a ľudské práva sa stal Martin Dilong, pre verejnú správu Jozef Šimko, pre verejné financie Ferdinand Exner, podnikanie Milin Kanuščák, energetiku Anton Letko, dopravu Pavel Pavlásek, výstavbu Matej Krčmár a pre štrukturálne a kohézne fondy Eva Dulebová.

Expert KDH pre regionálny rozvoj je Martin Čaja, pre cestovný ruch Jozef Švagerko, pre prácu, sociálne veci a rodinu Ján Kmeť, pre poľnohospodárstvo Michal Kapusta, lesné hospodárstvo Michal Slašťan, životné prostredie Peter Stanko, zdravotníctvo Marian Faktor, vysoké školstvo, vedu, výskum a šport Ján Bielik, pre regionálne školstvo Ján Jurečko a pre kultúru Ján Oparty.

Oblasti pôsobnosti sú užšie vymedzené, než portfólia ministerstiev vlády SR. Skupina bude podľa hovorcu KDH Mateja Kováča v nasledujúcom období ešte doplnená o oblasť vnútra, obrany a spravodlivosti.