Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

KDH: Vláda rozdala už druhý sociálny balíček, a to oligarchom Smeru

Na archívnej snímke Pavol Zajac Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa KDH súčasná vláda rozdala viac ako 1,4 miliardy eur J&T, Pente, ako aj firmám, ktoré sú blízke podnikateľom Jurajovi Širokému, Vladimírovi Poórovi, Ivanovi Kmotríkovi či Andrejovi Babišovi.

Bratislava 22. mája (TASR) – Vláda Roberta Fica už druhý sociálny balíček rozdala. A to oligarchom a mecenášom v celkovej sume viac ako 1,4 miliardy eur v tomto volebnom období. Tvrdí to opozičná strana KDH. "Vláda Roberta Fica v sobotu (23.5.) predstaví druhý sociálny balíček. Ľuďom na Slovensku rozdá v predvolebnej kampani drobné peniaze, ale hlavný balíček už rozdala oligarchom a mecenášom blízkym Smeru," povedal na dnešnej tlačovej konferencii podpredseda KDH Pavol Zajac.

Podľa KDH súčasná vláda rozdala viac ako 1,4 miliardy eur cez predražené verejné obstarávania a dotácie finančným skupinám J&T, Pente, ako aj firmám, ktoré sú blízke podnikateľom Jurajovi Širokému, Vladimírovi Poórovi, Ivanovi Kmotríkovi či Andrejovi Babišovi. "Veľa z týchto predražených tendrov končí v schránkových firmách, tak, aby občania nevedeli, kto stojí za predraženými biznismi," podotkol Zajac.

Vládna strana Smer predstaví druhý sociálny balíček na sobotňajšom sneme. KDH tvrdí, že sa v ňom objavia aj opatrenia, ktoré opoziční poslanci už navrhovali v parlamente, ale Smer ich nepodporil. Napríklad zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny či opatrenia zamerané na podporu znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie. "Sme za cielenú pomoc a solidaritu. Ale pre tých, ktorí to najviac potrebujú. Nie sme za to, aby sa obohacovali oligarchovia," doplnil Zajac.

Strana zároveň upozornila, že ľudia by si po predstavení nového balíčka Smerom mali prerátať, koľko im v konečnom dôsledku prinesie. "Vieme, odkiaľ vláda peniaze na balíčky berie. Z daní a odvodov občanov," podotkol podpredseda KDH Miloš Moravčík.

Podľa jeho slov celkový nárast daňovo-odvodového zaťaženia je 3,5 milióna eur ročne. V prepočte na jednu osobu vzrástlo podľa KDH o 650 eur ročne. "Ľahko sa vláde vyplácajú desiatky miliónov cez rôzne opatrenia, keď zobrala miliardy. Každý Slovák by sa mal spýtať, či mu balíčky prinesú viac alebo menej ako 650 eur ročne. Ak viac, tak môže byť spokojný. Ak menej, tak potom pre neho balíčky nie sú výhodné a vláda nebola k nemu solidárna," dodal Moravčík.