Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

KDH: Vratky za plyn nepovažujeme za spravodlivé

Ján Figeľ Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa strany ide o drahý predvolebný marketing Smeru.

Bratislava 21. januára (TASR) - Opozičné KDH považuje ceny energií na Slovensku za neprimerane vysoké, a tým aj nevýhodné pre firmy a občanov. Uviedol to predseda strany a podpredseda Národnej rady SR Ján Figeľ v reakcii na stredajšie (20. 1.) oznámenie, že vláda SR začne od budúceho týždňa s vyplácaním tzv. vratiek za plyn pre domácnosti.

"Nepovažujeme vratky za plyn organizované vládou Roberta Fica (Smer-SD) za spravodlivé. Ide o drahý predvolebný marketing Smeru. Vratky sú diskriminačné voči domácnostiam, ktoré nekúria plynom. Pritom Slováci ročne preplácajú stovky miliónov eur za nerozumnú politiku pre podporu obnoviteľných zdrojov, či za alobalovú korupciu prostredníctvom členov Smeru pri štátnych dotáciách na ťažbu hnedého uhlia," zdôraznil predseda KDH.

"Ak KDH dostane od občanov silnú podporu na účasť vo vláde, budeme pokračovať v presadzovaní systémových legislatívnych opatrení pre zabezpečenie nevyhnutného, cenovo prijateľného objemu energií, potrebného pre dôstojný život sociálne odkázaných domácností," doplnil Figeľ.

Solidarita má byť podľa KDH zodpovedná. Hnutie má vypracovaný zákon o energetickej chudobe, ktorý už bol predložený v parlamente. Znamená vytvorenie fondu na podporu nízkopríjmových domácností, ktoré sa ocitnú v tzv. energetickej núdzi. Nárok na podporu je definovaný a garantovaný zákonom. Prispievateľmi do fondu sú hospodárske subjekty v energetike - produkčné, tranzitné a distribučné firmy. Fond sa týka všetkých nosičov energie. Je to spravodlivý, systémový a adresný prístup k riešeniu situácie rodín a domácností v hmotnej núdzi alebo ohrozených chudobou.

Premiér Robert Fico v stredu (20. 1.) na tlačovej konferencii po rokovaní vlády spolu s ministrom hospodárstva SR Vazilom Hudákom oznámil, že vratky za plyn začnú domácnosti dostávať v liste spolu s poštovým poukazom od budúceho týždňa. Vratku za plyn, v sume od 10 eur do 165 eur, si na základe poukazu domácnosti budú môcť prevziať na pošte.

V kategórii tarify D1 (plyn na varenie) podľa Fica dostane vratku 680.000 domácností, v tarife D2 (plyn na ohrev vody) približne 350.000 domácností a v tarife D3 (plyn na varenie a kúrenie) 380.000 domácností. Štát podľa premiéra prostredníctvom rezortu hospodárstva SR vynaloží na vyplatenie vratiek približne 47 miliónov eur.