Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

KDH: Vyzývame premiéra, aby odvolal ministra zdravotníctva V. Čisláka

Ján Figeľ Foto: TASR/Martin Baumann

Zdravotníctvo je infikované korupciou a klientelizmom a táto infekcia sa šíri, skonštatoval predseda KDH Ján Figeľ.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Opozičné KDH vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby odvolal z funkcie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominanta Smeru-SD). Dôvodom je podľa kresťanských demokratov fakt, že minister nechce riešiť zvýšenie transparentnosti v zdravotníctve a zastaviť tunelovanie.

"KDH sa so Smerom-SD zhodne na niektorých sociálnych opatreniach, ale nezhodneme sa na postoji ku korupcii. Eldorádom tohto javu je rezort zdravotníctva. Zdravotníctvo je infikované korupciou a klientelizmom a táto infekcia sa šíri. Vyzývam preto premiéra, aby konal, aby nebol pozorovateľom tohto negatívneho trendu a aby Čisláka odvolal," apeloval na dnešnej tlačovej konferencii líder KDH Ján Figeľ. On sám je presvedčený, že ak premiérovi záleží na stave zdravotníctva, tak ministra odvolá. "Ak predseda vlády konať nebude, KDH bude zbierať podpisy poslancov potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR s cieľom vysloviť ministrovi zdravotníctva nedôveru," avizoval.

"Minister Čislák po nástupe do funkcie deklaroval, že presadí zníženie korupcie a zastavenie tunelovania v zdravotníctve. Ale jeho posledné kroky ukazujú, že nemá skutočný záujem o nápravu veci," povedal poslanec NRSR za KDH a exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik.

Zároveň tvrdí, že Marcel Forai tesne pred odstúpením z funkcie generálneho riaditeľa štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) podpísal zmluvu na prenájom budovy pre centrálu VšZP bez verejnej súťaže. "Za desaťročný prenájom zaplatí VšZP takmer 10 miliónov eur, pritom má vlastnú budovu. Vlastník budovy je zároveň prepojený s firmou, ktorá vyhrala známy tender na dodávku stravy do nemocníc," tvrdí Uhliarik.

Poslanec pripomenul aj vyjadrenia Čisláka, že ak sa Foraiovo pochybenie za zmluvy medzi VšZP a jeho tetou nepotvrdí, do funkcie ho vráti. "V tomto svetle si myslíme, že minister nechce riešiť zvýšenie transparentnosti v zdravotníctve a zastaviť tunelovanie," povedal Uhliarik.

Expert KDH pre zdravotníctvo Marian Faktor vidí aj ďalšie chyby. Podľa jeho slov návrh štátneho rozpočtu nekryje potreby zdravotníctva ani pacientov. "Opatrenia, ktoré by priniesli dodatočné zdroje, sa odkladajú, ministerstvo zdravotníctva nemá riešenia na zvyšujúci sa dlh v nemocniciach, je chaos s poplatkami v ambulanciách a pokračujú neštandardné a pochybné nákupy," uzavrel.

Úrad vlády: Výzva KDH na odvolanie ministra Viliama Čisláka je amorálna


Výzva KDH premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) na odvolanie ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD) z funkcie je amorálna. Uviedol to Tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR s tým, že vo farbách tohto hnutia doteraz pôsobí bývalý minister zdravotníctva Ivan Uhliarik, ktorý si kvôli blízkym vzťahom s finančnou skupinou Penta vyslúžil prezývku Pentliarik.

"KDH tohto človeka napriek mnohým škandálom, ktorým v minulosti čelil, nestiahla z funkcie. Pričom strana Smer-SD naopak viackrát preukázala politickú kultúru a už pri podozreniach vyvodila politickú zodpovednosť," odkázal tlačový odbor. V tomto kontexte preto ÚV SR vníma výzvu KDH len ako politikárčenie päť mesiacov pred voľbami s pachuťou farizejstva, "ktoré je tak typické pre tento politický subjekt".

Kresťanskí demokrati žiadajú Čislákov odchod, lebo, ako tvrdia, tento minister nechce riešiť zvýšenie transparentnosti v zdravotníctve a zastaviť tunelovanie. "KDH sa so Smerom-SD zhodne na niektorých sociálnych opatreniach, ale nezhodneme sa na postoji ku korupcii. Eldorádom tohto javu je rezort zdravotníctva. Zdravotníctvo je infikované korupciou a klientelizmom a táto infekcia sa šíri. Vyzývam preto premiéra, aby konal, aby nebol pozorovateľom tohto negatívneho trendu a aby Čisláka odvolal," apeloval na dnešnej tlačovej konferencii líder KDH Ján Figeľ.

On sám je presvedčený, že ak premiérovi záleží na stave zdravotníctva, tak ministra odvolá. "Ak predseda vlády konať nebude, KDH bude zbierať podpisy poslancov potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR s cieľom vysloviť ministrovi zdravotníctva nedôveru," avizoval.