Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

KDH vyzýva vládu, aby neodsúvala svoje problémy na svoju nástupkyňu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V obci Ruskov v okrese Košice-okolie napríklad v dôsledku nekoordinovaných cien energií stúpla faktúra za plyn z 15.000 eur na 102.000 eur.

Poprad 3. apríla (TASR) - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) vyzýva vládu, aby neodsúvala problémy na svoju nástupkyňu a zodpovedne si plnila svoje povinnosti voči samosprávam. Vedenie hnutia to uviedlo na tlačovej konferencii v pondelok po celoslovenskom stretnutí primátorov a starostov KDH v Poprade s tým, že "hoci vláda sľubuje pomoc obciam a mestám cez rôzne schémy, nejde o nárokovateľné peniaze a ich dostupnosť je pre nich neistá".

"Vláda totiž kompenzuje zo štátneho rozpočtu výpadky v príjmoch samospráv, ktoré sa tento rok odhadujú na 588 miliónov eur, v zmysle zákona sumou 326 miliónov eur. Po predchádzajúcich troch mesačných platbách majú financie za zvyšných deväť mesiacov dostať samosprávy v apríli jednou transakciou vo výške 244 miliónov eur," vysvetľuje ekonomický expert KDH Jozef Hajko.

Tieto platby vyplývajú z novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve, ktorú schválil parlament minulý týždeň v skrátenom legislatívnom konaní. "Nejde o nejaké peniaze navyše, sú to peniaze, s ktorými už obce a župy dávno počítali a ktoré pokryjú celoročný výpadok príjmov z dôvodu vládnej politiky iba na 55 percent. Predčasné vyplatenie peňazí síce môže samosprávam pomôcť, no načasovanie pripomína predvolebný ťah vládnych strán. Samosprávam bude aj po tejto platbe chýbať 45 percent výpadku príjmov," konkretizuje Hajko.

V obci Ruskov v okrese Košice-okolie napríklad v dôsledku nekoordinovaných cien energií stúpla faktúra za plyn z 15.000 eur na 102.000 eur. Starosta Martin Smrčo upozornil, že napríklad v sociálnych bytoch stúpli zálohové platby za plyn z 80 eur na 350 eur. "Druhý problém sú lekári, ktorí tiež deklarujú, že nebudú vedieť uhradiť tieto zvýšené výdavky, len plyn im stúpol zo 100 na 400 eur," zdôraznil.

Vláda SR a Ministerstvo financií (MF) SR považujú samosprávy za svojich partnerov a aktívne s nimi diskutujú. Štát im v tomto roku vyčlenil dokopy 789 miliónov eur. V reakcii na kritiku zo strany KDH to pre TASR uviedol tlačový odbor rezortu financií s tým, že 326 miliónov eur pôjde samosprávam z dane z príjmu právnických osôb. Dodáva, že 200 miliónov eur na dotáciu na energie je dokopy vyčlenených verejnej správe cez schémy ministerstva hospodárstva a 127 miliónov eur môžu samosprávy získať z programu Fast Care, pričom záujem o túto výzvu je najvyšší v histórii eurofondov v SR. Rezortu ďalej uvádza, že 136 miliónov eur môžu samosprávy dostať formou dlhodobých úverov cez Slovak Investment Holding. "Tie sú určené na rekonštrukciu ciest druhej a tretej triedy, mostnej infraštruktúry i rozvoj stredných odborných škôl. Evidujeme veľký záujem, pričom čerpanie očakávame v máji až júni," uvádza sa v stanovisku MF SR.