Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

KDH vyzýva vládu, aby stopla podporu výroby elektriny z hnedého uhlia

Doprava uhlia pomocou pásového dopravníka v banskej chodbe v Bani Handlová. Foto: TASR- Pavol Remiaš

Podpredseda KDH Pavol Zajac pripomenul, že na základe rozhodnutia vlády musia Slovenské elektrárne až do roku 2030 vyrábať v ENO elektrinu z domáceho hnedého uhlia.

Bratislava 25. apríla (TASR) – Vláda by mala zastaviť podporu výroby elektriny z hnedého uhlia v Elektrárni Nováky (ENO). Vyzýva ju k tomu mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), podľa ktorého by zamestnanosti a rozvoju regiónu viac pomohlo vybudovanie rýchlostnej cesty zo Žiaru nad Hronom do Prievidze.

Podpredseda KDH Pavol Zajac pripomenul, že na základe rozhodnutia vlády musia Slovenské elektrárne (SE) až do roku 2030 vyrábať v ENO elektrinu z domáceho hnedého uhlia. Toto uhlie im dodávajú Hornonitrianske bane Prievidza (HBP). Náklady na výrobu elektriny sú SE uhrádzané z tzv. tarify za prevádzkovanie systému, ktorú platí každá domácnosť a podnikateľ vo svojej faktúre za elektrinu.

V tarife za prevádzkovanie systému pre tento rok tvorí podpora hnedého uhlia 4,50 eura za MWh. „Celkové náklady na výrobu elektriny z hnedého uhlia tvoria na rok 2017 sumu 95 miliónov eur bez DPH, s DPH je to 114 miliónov. To znamená, slovenské domácnosti a podnikatelia sa vyskladajú, aby sa v ENO vyrábala elektrina z hnedého uhlia, ktoré dobývajú súkromné HBP,“ upozornil Zajac na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Zároveň poukázal na to, že hnedé uhlie z HBP je pre jeho vysokú cenu, nízku výhrevnosť a vysoký obsah síry takmer nepredajné. Kresťanskí demokrati považujú za otázne, či by ENO odoberala toto uhlie aj bez dotácií, ak by to nemala príkazom od vlády. Dnes totiž elektrárňam regulačný úrad uzná všetky oprávnené náklady.

Vlády podľa Zajaca pri ťažbe hnedého uhlia vždy argumentujú hlavne podporou zamestnanosti baníkov na hornej Nitre. Vyčíslil, že spoločnosť HBP zamestnáva 4149 ľudí vo všetkých svojich prevádzkach. V podzemí pracuje približne 2000 baníkov, z ktorých 92 je z Rumunska. Ďalší pôsobia na povrchu ako obslužní a technickí pracovníci, ale aj v doplnkových aktivitách, ktorými sa firma zaoberá. Ide napríklad o chov afrického sumca či pestovanie paradajok.

Nie je pravda, ak by sa zrušili dotácie pre ťažbu hnedého uhlia, že nám pribudne 4000 nezamestnaných na úradoch práce,“ zdôraznil Zajac. Miera evidovanej nezamestnanosti v okrese Prievidza je pritom 7,43 %, čo je menej ako celoslovenský priemer 8,39 %.

Podpredseda hnutia dodal, že firmy vo viacerých regiónoch a odvetviach začínajú pociťovať nedostatok pracovnej sily, v súčasnosti napríklad v okolí Nitry. Domnieva sa preto, že rozvoju celého regiónu by pomohlo vybudovanie rýchlostnej cesty R2 zo Žiaru nad Hronom do Prievidze a Novák. Jej cenu odhadol na úrovni štvorročnej dotácie ťažby hnedého uhlia.

Negatíva výroby elektriny z hnedého uhlia vidia kresťanskí demokrati aj vo vysokom znečisťovaní ovzdušia emisiami s dosahom na zdravie obyvateľov. Dlhodobá práca v podzemí vedie podľa nich k chronickým chorobám či chorobám z povolania a hlbinnú ťažbu uhlia považujú za vysoko nebezpečnú.

KDH vyzýva vládu, aby v čo najkratšom čase pripravila cestovnú mapu k zastaveniu podpory výroby elektriny z hnedého uhlia v ENO. K tomuto zastaveniu by malo dôjsť v presne určenom časovom horizonte, napríklad do roku 2022,“ uzavrel Zajac.