Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

P. ZAJAC: Myslím si, že A. Hlina by mohol byť členom KDH

Pavol Zajac Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa Hlinu sa dnes z KDH uteká, on však má predstavu, ako by sa hnutiu dalo pomôcť vrátiť do slovenskej politiky.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Alojz Hlina by mohol byť členom mimoparlamentného KDH. Myslí si to Pavol Zajac, ktorý je poverený vedením hnutia do júnového snemu. Hlina si dnes oficiálne podal do KDH prihlášku, abdikoval na post šéfa strany Občania SR a vystúpil z nej.

"Keďže KDH je otvoreným hnutím a boli sme ochotní s Alojzom Hlinom spolupracovať v NR SR, bol členom nášho klubu, máme s Hlinom skúsenosti a poznáme sa, myslím si, že by členom KDH mohol byť," povedal pre TASR Zajac.

KDH už Hlinovu prihlášku dostalo, teraz by mal povedať, v ktorom klube chce pôsobiť. "Bude to buď v Bratislave, alebo na Orave, odkiaľ je rodákom. Ten klub potom musí navrhnúť jeho prijatie. Keďže Alojz Hlina bol členom inej strany, musí aj príslušné okresné predsedníctvo dať odporúčanie o prijatí. Definitívne slovo bude mať Predsedníctvo KDH," vysvetlil Zajac.

Hlina už vopred povedal, že ak ho do KDH prijmú, v júni zabojuje o post predsedu hnutia. "Za predsedu môže kandidovať každý člen, ktorého navrhne niektorý z delegátov snemu. Ja si myslím, že kandidátov bude viac a ja ako zastupujúci predseda sa snažím o korektnú súťaž. Snem v tajnom hlasovaní rozhodne o jednotlivých funkcionároch," dodal Zajac.

Hlina v nedeľu (10.4.) vo svojom blogu napísal, že má jednoduchú víziu a je schopný ju povedať za pár minút a tak, aby sa tomu dalo rozumieť. "Ak sa KDH transformuje na modernú konzervatívnu stranu ľudového typu, má nielen šancu vrátiť sa na politickú scénu, ale aj potenciál byť výraznou súčasťou slovenskej politickej scény," uviedol Hlina s presvedčením, že moderná konzervatívna strana ľudového typu, ktorú budú voliť nielen kresťania, ale aj racionálni ľudia bez daru viery, má na Slovensku svoje miesto.

Podľa Hlinu sa dnes z KDH uteká, on však má predstavu, ako by sa hnutiu dalo pomôcť vrátiť do slovenskej politiky. "Mňa KDH ani neporodilo, ani nevychovalo. Ja som s KDH spolupracoval a podľa viacerých by bolo prezieravé teraz z tejto spolupráce čo najskôr utiecť. Ja neutekám," deklaroval exposlanec, ktorý sa označil za moderného umierneného konzervatívca.

KDH v parlamentných voľbách (5.3.) dosiahlo volebný zisk 4,94 percenta a prvýkrát v histórii sa nedostalo do parlamentu. Doterajší predseda Ján Figeľ odstúpil z predsedníckej funkcie a vyzval členov vedenia hnutia na zotrvanie vo funkciách až do pripravovaného snemu. Má to umožniť jeho funkčnosť a prijímanie potrebných rozhodnutí. Alojz Hlina mal na kandidátke KDH miesto číslo 70.