Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

KDH sa ospravedlnilo voličom za volebný neúspech

Pavol Zajac Foto: TASR - Martin Baumann

Rada podľa zastupujúceho predsedu hnutia Pavla Zajaca dospela k poznaniu, že v KDH je potrebná sebareflexia.

Bratislava 19. marca (TASR) - Členovia Rady KDH, ktorí dnes od rána v Bratislave diskutujú o zlom volebnom výsledku hnutia v parlamentných voľbách a následných krokoch, zatiaľ nedospeli ku konkrétnym záverom. Novinárov o tom informoval zastupujúci predseda hnutia Pavol Zajac.

Členovia rady podľa neho "dynamicky, miestami búrlivo, ale aj poctivo" diskutujú a hľadajú príčiny volebného neúspechu a o volebnej kampani hnutia. "Sme presvedčení, že z tejto rozpravy vzíde hnutie posilnené," uviedol Zajac. Vysvetlil, že diskusia bude pokračovať na okresných snemoch KDH a bude ukončená na Sneme KDH, ktorý by sa mal uskutočniť začiatkom júna. Na ňom si hnutie zvolí nového predsedu a podpredsedov.

Rada podľa Zajaca dospela k poznaniu, že v KDH je potrebná sebareflexia. "Len pri takejto poctivej sebareflexii sme schopní znovu KDH nakopnúť, urobiť nový reštart a dostať politiku KDH do Národnej rady SR," domnieva sa zastupujúci predseda.

"Uvedomujeme si, že sme pochybili a ospravedlňujeme sa voličom za to, že ich hlas prepadol," uviedol na margo volebného neúspechu KDH jeho podpredseda Miloš Moravčík.

"Do budúcna preto chceme ponúknuť ľudom tváre, s ktorými sa stotožnia, ktoré budú radi voliť. Chceme tiež prichádzať s témami, ktoré ľudí trápia, aby sme im naozaj zlepšovali životnú úroveň. A chceme sa aj snažiť zrozumiteľnejšie komunikovať," prisľúbil.

KDH v parlamentných voľbách (5.3.) dosiahlo volebný zisk 4,94 percenta a prvýkrát v histórii sa nedostalo do parlamentu. Doterajší predseda Ján Figeľ odstúpil z predsedníckej funkcie v utorok (15.3.). Vyzval členov vedenia hnutia na zotrvanie vo funkciách až do pripravovaného snemu. Má to umožniť jeho funkčnosť a prijímanie potrebných rozhodnutí.


Rada KDH zhodnotí zlý volebný výsledok a určí termín snemu

Bilancovanie zlého volebného výsledku, určenie termínu snemu a debata o prípadnej zmene stanov čaká na členov celoslovenskej Rady KDH, ktorá dnes zasadne v Bratislave. Ján Figeľ, ktorý v utorok (15.3.) odstúpil z predsedníckej funkcie, bude na zasadnutí rady ako hosť. Až do snemu vedie KDH podpredseda Pavol Zajac.

Stanovy KDH by sa mohli zmeniť tak, že predsedníctvo nebude viac volené na štyri roky, ale na dva a hnutie viac nebude mať šesť podpredsedov, ale troch. Členovia rady tiež rozhodnú, či snem, ktorý by sa mal konať v júni, bude riadny, alebo mimoriadny. Rozdiel je v tom, že na mimoriadnom sneme budú o novom predsedovi hlasovať pôvodní delegáti vygenerovaní ešte pred štyrmi rokmi. Ak by to bol riadny snem, okresné organizácie musia vybrať nových delegátov. Podľa informácií TASR sa v KDH prikláňajú skôr k riadnemu snemu.

Napriek tomu, že KDH dočasne vedie Zajac, na pozíciu predsedu by kandidovať nemal. Ambíciu byť lídrom už prezentoval Alojz Hlina, ktorý ako šéf strany Občania SR kandidoval do parlamentu na listine KDH zo 70. miesta. Hovorí sa i o primátorovi Levoče Milanovi Majerskom, ktorého by podporil aj Figeľ. Ako možní kandidáti na predsedu sa spomínajú aj europoslankyňa Anna Záborská či expert KDH na zdravotníctvo Marian Faktor.

KDH v parlamentných voľbách (5.3.) dosiahlo volebný zisk 4,94 percenta a prvýkrát v histórii sa nedostalo do parlamentu. "Samotné rozhodnutie som vykonal po zvážení v nedeľu (6.3.) večer po voľbách, ale keďže nie som za politiku gest, ale zodpovedného konania, považoval som za potrebné a rozumné konzultovať ďalší postoj s kolegami, členmi predsedníctva a zároveň zabezpečiť funkčnosť a ďalšie kroky tak, aby to hnutiu pomáhalo, nie aby ho dostávalo do nestability alebo do ďalších problémov," uviedol Figeľ po oznámení, že ako predseda hnutia končí. Pripomenul, že už pred voľbami avizoval, že ak KDH nebude rásť, viesť ho nebude.

Figeľ tiež vyzval členov vedenia hnutia na zotrvanie vo funkciách až do pripravovaného snemu. Má to umožniť jeho funkčnosť a prijímanie potrebných rozhodnutí. Figeľ verí, že nastavenie ďalšieho vývoja bude konštruktívne a povedie k príprave snemu. "Hnutie to potrebuje, to nie je len o jednej osobe, to nie je len o jednom predsedovi, to je o celom hnutí a o záujme Slovenska," povedal s tým, že KDH potrebuje moderných kresťanských demokratov.

Zvolenie nového šéfa KDH má byť teraz výzvou pre avizovaný snem. Podľa Figeľa sú v strane ľudia, ktorí by sa mohli stať predsedami. Jedným z nich má byť napríklad spomínaný primátor Milan Majerský. "KDH potrebuje zmenu vnímania, ale kontinuitu hodnôt. Zmena predsedu a zmena vedenia je len začiatkom, nie koncom takéhoto procesu, chcem robiť všetko pre to, aby som tomu napomáhal," uviedol. Verí, že KDH sa podarí vrátiť do parlamentu v najbližších parlamentných voľbách, aj keby boli predčasné.