Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Slovensko

KDH žiada vládu, aby stiahla novelu zákona o ochrane oznamovateľov

Na snímke poslanec NR SR Ivan Majerský (KDH). Foto: TASR - Jaroslav Novák

KDH tvrdí, že novela hádže polená pod nohy v prípade oznamovania korupcie či porušovania zákona.

Bratislava 16. februára (TASR) - Opozičné KDH vyzvalo vládu, aby stiahla novelu zákona o ochrane oznamovateľov. Hnutie tvrdí, že ak by parlament legislatívu schválil, vrátilo by to Slovensko do normalizačných čias.

KDH tvrdí, že novela hádže polená pod nohy v prípade oznamovania korupcie či porušovania zákona. Preto žiada jej stiahnutie a v prípade dopracovania žiada dať novelu do riadneho medzirezortného pripomienkového konania.

"Vláda narúša bezpečnosť Slovenska svojou trestnou novelou a pokračuje ďalej s týmto normalizačným zákonom o ochrane oznamovateľov, ktorý v aktuálnom návrhu dokonca berie retroaktívne ochranu už aj tým oznamovateľom, ktorým už raz bola daná," vyhlásil v stanovisku predseda KDH Milan Majerský.

Vládna novela o ochrane oznamovateľov je na programe aktuálnej schôdze Národnej rady (NR) SR. Vláda ju odsúhlasila ešte vlani v decembri a žiada ju prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Z návrhu okrem iného vyplýva, že ochrana pre oznamovateľov závažnej protispoločenskej činnosti by sa viac nemala poskytovať príslušníkom Policajného zboru. V súvislosti s poskytnutím ochrany v rámci trestného konania sa v novele navrhuje zaviesť možnosť preskúmať rozhodnutia prokurátora o udelení ochrany zamestnancovi na žiadosť zamestnávateľa.