Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V Kine Lumiére je dnes slávnostná projekcia snímky Saulov syn

Kino Lumiére Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podujatie pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu organizuje Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku.

Bratislava 27. januára (TASR) - V bratislavskom Kine Lumiére sa dnes uskutoční slávnostné premietanie filmu Saulov syn. Podujatie, ktoré pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu organizuje Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku, je spojené s diskusiou.

Program so začiatkom o 18.00 tvorí živé spojenie s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom a predstaviteľmi filmu, ktorí budú odpovedať na otázky divákov v sále cez Twitter. Diskusia bude prebiehať v anglickom jazyku.

Projekcia historického thrilleru Saulov syn v pôvodnom znení s titulkami je naplánovaná na 19.00 hodinu. Dielo maďarského režiséra Lászlóa Nemesa bolo v roku 2015 zaradené do výberu Filmovej ceny LUX, ktorú už tradične udeľuje EP s cieľom podporiť európsku kinematografiu. Dej filmu je zasadený do prostredia koncentračného tábora Osvienčim v roku 1944. Maďarský Žid, väzeň Saul (Géza Röhrig), je členom Sonderkommanda, skupiny väzňov, ktorí vynášajú telá z plynových komôr výmenou za zvýšený prídel jedla. Uprostred masového vyvražďovania chce Saul dôstojne pochovať pozostatky svojho syna. Snímka získala Veľkú cenu poroty na festivale v Cannes 2015, Zlatý glóbus ako najlepší cudzojazyčný film a v rovnakej kategórii je nominovaná na Oscara.

Vstup na podujatie je voľný, kapacita kinosály je však obmedzená.

TASR informovala Dagmar Krepopová zo spoločnosti Film Europe Media Company, ktorá maďarskú drámu Saulov syn uvedie do slovenskej kinodistribúcie 18. februára.