Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

VIDEO: Kiska, Babiš a Pellegrini otvorili výstavu o Československu

Na snímke zľava slovenský prezident Andrej Kiska, český predseda vlády Andrej Babiš a slovenský predseda vlády Peter Pellegrini počas slávnostného otvorenia Česko-slovenskej/Slovensko-českej výstavy 26. apríla 2018 na Bratislavskom hrade v Bratislave. Foto: TASR

Slovenský prezident poznamenal, že na hodinách dejepisu sa väčšinou dejinám Československa nevenuje dostatočná pozornosť.

Bratislava 26. apríla (TASR/TABLET.TV) - Bez znalosti historického zázemia ľudia len ťažko porozumejú premenám, ktorých sú svedkami. Pripomenul to vo štvrtok slovenský prezident Andrej Kiska pri príležitosti otvorenia výstavy k 100. výročiu založenia Československa. Spoločne s ním sa otvorenia výstavy zúčastnili i slovenský premiér Peter Pellegrini a jeho český partner Andrej Babiš.



Kiska zároveň poznamenal, že na hodinách dejepisu sa väčšinou dejinám Československa nevenuje dostatočná pozornosť.



Práve výstavy ako táto preto majú veľký prínos. "Osvojenie si, precítenie a pochopenie histórie môže pomôcť súčasným generáciám lepšie uvažovať o prítomnosti a budúcnosti a primerane tomu robiť zodpovednejšie rozhodnutia," povedal Kiska.



Český premiér hovoril najmä o budúcnosti spolupráce. "Sto rokov je určite veľmi dôležitých, ale myslím si, že ešte dôležitejšia je naša budúcnosť," konštatoval Babiš. Podľa neho je úlohou Česka aj Slovenska spoločne bojovať za bezpečnosť občanov a za to, aby sa zachovala európska kultúra. "Som presvedčený, že tu sme na jednej lodi," povedal.

Pellegrini vyzdvihol príkladné vzťahy aj po rozdelení spoločného štátu. "V dnešnom svete zmietanom regionálnymi konfliktmi, občianskymi vojnami a plnom separatistických hnutí je náš vzťah čímsi príkladným. Výročia v tomto osmičkovom roku sú príležitosťou posilňovať toto pozitívne vnímanie našich vzťahov nielen doma, ale aj v zahraničí," poznamenal. Dodal, že v týchto zložitých časoch sa Česko a Slovensko navzájom veľmi potrebujú.



Kiska na záver svojho prejavu vyjadril podporu mladým ľuďom, ktorí na Slovensku organizujú protesty. "Organizátori výstavy sa vyslovili, že chcú predstaviť príbeh ako sa spočiatku nereálny projekt Československa stal skutočnosťou. Dnešní mladí ľudia na slovenských námestiach tiež možno nerealisticky požadujú zásadnú zmenu, obnovu krajiny, túžia po slušnom Slovensku. Verím, že niekto raz v budúcnosti urobí výstavu o tom, s akým nasadením a energiou sa do toho pustili, aké ťažkosti pri tom prekonávali a čo ich úsilie prinieslo," povedal.


Výstava na Bratislavskom hrade mapuje život Čechov a Slovákov v spoločnom štáte, zobrazuje úspechy a radostné momenty, ale aj krízy a ťažké chvíle vzájomného spolužitia. Na Slovensku si ju návštevníci môžu pozrieť do konca septembra, potom sa premiestni do Historickej budovy Národního muzea v Prahe.