Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

A. Kiska vyvesí pred Prezidentským palácom vlajku Európskej únie

Prezident SR Andrej Kiska (štvrtý zľava) prijal skupinu slovenských europoslancov v prezidentskom paláci v Bratislave 27. októbra 2014. Na snímke sprava slovenskí europoslanci Branislav Škripek (OĽaNO), Jana Žitňanská (NOVA), Richard Sulík (SaS), Ivan Štefanec (SDKÚ-DS), Eduard Kukan (SDKÚ-DS),Anna Záborská (KDH), Monika Flašíková Beňová (Smer-SD), Vladimír Maňka (Smer-SD), Miroslav Mikolášik (KDH), Pál Csáky (SMK), József Nagy (Most-Híd). Vľavo poradca prezidenta SR Andreja Kisku Martin Bútora, šiesty zľava poradca prezidenta SR Rado Baťo. Foto: TASR/Michal Svítok

Stane sa tak pri najbližśej vhodnej príležitosti. Prezident o tom informoval na stretnutí s europoslancami, s ktorými sa chce stretávať pravidelne.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Prezident Andrej Kiska sa chce, na rozdiel od svojho predchodcu Ivana Gašparoviča, stretávať so slovenskými europoslancami pravidelne. Prvé stretnutie od jeho nástupu sa uskutočnilo dnes v Prezidentskom paláci. "Počas rokovania vyjadril želanie, aby stretnutia s europoslancami boli pravidelné, čo všetci prítomní poslanci Európskeho parlamentu privítali," uvádza sa na webe hlavy štátu.

Europoslanec Miroslav Mikolášik (KDH) pôsobí v europarlamente od roku 2004, zámer pravidelných stretnutí privítal. "Stretol sa s nami jedenkrát na začiatku roku 2004 a už potom vôbec," zaspomínal pre TASR na stretnutie s predchádzajúcim prezidentom Gašparovičom. Jednoročnú periodicitu považuje za prijateľnú, keďže, ako poznamenal, s Andrejom Kiskom môžu europoslanci komunikovať aj inak. "Je to vec vkusu, sú krajiny, kde sa hlava štátu stretáva s europoslancami jedenkrát mesačne."

Kiskovo rozhodnutie sa dá podľa europoslanca Richarda Sulíka (SaS) "len" privítať. "Myslím, že ten vzťah bude lepší ako v prípade predošlého prezidenta," skonštatoval po dnešnom stretnutí. Zámer privítali i ostatní, napríklad aj jeho kolega z europarlamentu Ivan Štefanec (SDKÚ-DS). Stretnutie raz za rok považuje za dostatočné vzhľadom na iné možnosti komunikácie. "Vážim si, že si našiel čas a má záujem vypočuť naše názory."



Hlava štátu europoslancov informovala, že pri najbližšej vhodnej príležitosti vyvesí pred Prezidentským palácom vlajku Európskej únie. Diskutovalo sa aj o prípravách na blížiace sa predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie, ktoré SR prevezme v druhom polroku 2016. Hovorilo sa aj o nízkom záujme o témy EÚ zo strany Slovákov. Ako upozornil Mikolášik, európske nariadenia pritom významne ovplyvňujú pravidlá na Slovensku.