Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

A. KISKA: Na Facebooku sa rozbehla proti mne masívna antikampaň

Kandidát na prezidenta SR Andrej Kiska Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa Kisku dostali starostovia za Smer-SD za úlohu nájsť v teréne čokoľvek, čo by sa dalo prekrútiť a použiť v antikampani.

Bratislava 7. februára (TASR) - Na Facebooku sa proti prezidentskému kandidátovi Andrejovi Kiskovi rozbehla masívna platená antikampaň, podporovaná falošnými profilmi. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil Kiska.

"Sú to falošné facebookové profily, ktoré boli už v minulosti identifikované novinármi a ktoré vždy v predvolebnom období ožijú a pracujú v službách Smeru," tvrdí Kiska. "Tento týždeň sa k antikampani pridali aj poslanci vládnej strany v Národnej rade SR. Rovnaký slovník ako v platenej kampani na internete, rovnako prekrúcané polopravdy a klamstvá, rovnako masívny nástup," dodal.

Podľa Kisku dostali starostovia za Smer-SD za úlohu nájsť "v teréne čokoľvek, čo by sa dalo prekrútiť a použiť v antikampani". "Nedávno prišiel za mnou môj, vyše osemdesiatročný otec, že dostal list od predsedu vlády. A či som si všimol, že v tomto liste jeden celý odsek venuje mne," povedal.

"Dnes sa ukázalo, koho sa najviac obáva kandidát na prezidenta za vládnu stranu," zdôraznil Kiska. "Predseda vlády sa očividne najviac trápi predstavou, že by sa stal prezidentom niekto, kto nie je ako on, tradičný politik," podčiarkol. Dodal, že v konkurencii tradičných politikov sa Robert Fico "cíti bezpečne", zárukou kontroly vlády je však práve prezident nezávislý od politických strán, akým chce byť on.

Zároveň pripomenul, že to bol práve on, ktorý upozornil na kauzu emisie a pýtal sa, či existuje zoznam osôb a firiem, ktoré v nej figurovali. "Ak takýto zoznam existuje, ľudia majú právo poznať mená tých, čo si peniaze rozdelili," uviedol s tým, že išlo o 47 miliónov eur. Okolo tejto kauzy bolo podľa neho "prakticky šesť rokov ticho", teraz sa však pod verejným tlakom začínajú objavovať prvé informácie. "Na základe čoho predseda vlády opakovane tvrdí, že v emisnej transakcii údajne nefigurujú ľudia blízki strane Smer-SD, keď zoznam, ktorý zverejnila špeciálna prokuratúra, obsahuje len ďalšie schránkové firmy a očividne nastrčené osoby?" pýta sa Kiska v tlačovom vyhlásení.

"Robert Fico sa tomuto kandidátovi ani irelevantným aktivitám nevenuje," oponovala Kiskovi hovorkyňa strany Smer-SD Monika Počátková. "Ak je niekto objektom antikampane zo strany ostatných prezidentských kandidátov, je to práve Robert Fico. Pripomíname, že to bol práve Andrej Kiska, ktorý spustil svoju prezidentskú kampaň vyhlásením proti Robertovi Ficovi," zdôraznila Počátková.

Oficiálnymi kandidátmi na post prezidenta SR sú okrem kandidáta Smeru-SD, aktuálneho premiéra Roberta Fica a manažéra a filantropa Andreja Kisku aj šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), exminister Milan Kňažko, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, expremiér Ján Čarnogurský, nominant SMK Gyula Bárdos, Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, Jozef Behýl, Stanislav Martinčko, kandidát KSS Ján Jurišta, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a poslankyňa NR SR Helena Mezenská z OĽaNO. Poslanec NR SR za SaS Peter Osuský sa 29. januára svojej kandidatúry vzdal.