Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

A. Kiska je z hľadiska zahraničnej politiky dobrodruh, tvrdí R. Fico

Na snímke predseda Smer-SD Robert Fico Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

Robert Fico chce požiadať všetkých voličov, aby 29. marca prišli voliť.

Bratislava 17. marca (TASR) - Prezidentský kandidát Andrej Kiska je z hľadiska zahraničnej politiky dobrodruh a je od pravicových strán nezodpovedné, ak ho podporujú len preto, aby sa prezidentom nestal Robert Fico.

"Čaká nás predsedníctvo v Európskej únii (EÚ), čaká nás predsedníctvo vo V4. Idú ťažké summity NATO, kde sa bude diskutovať o Ukrajine," pripomenul na dnešnej tlačovej konferencii predseda a prezidentský kandidát Smeru-SD Robert Fico.

"Považujem za hazard, čo predvádza pravica. Nemá problém podporiť kandidáta, o ktorom nikto nič nevieme. Chcem vyzvať voličov, aby neakceptovali tento spôsob boja proti ľavici," vyhlásil Robert Fico s tým, že aj on má právo mobilizovať voličov. Pripomenul, že Andrej Kiska sa vyslovil za to, aby Slovensko uznalo Kosovo, čo je podľa neho krok, ktorý by mal závažné zahraničnopolitické dôsledky.

"Výsledok v prvom kole je pre nás veľký úspech. Báli sme sa syndrómu pána Fischera, alebo pána Kukana. Napriek tomu, aká je teraz atmosféra, sme v druhom kole, čo považujem za dobré východisko," povedal s tým, že je pripravený na obe možnosti, teda že bude zvolený za prezidenta, ale aj na tú, že voliči vyberú jeho konkurenta.

Robert Fico chce požiadať všetkých voličov, aby 29. marca prišli voliť. V prvom kole podľa neho mnohí voliči ľavice podľahli pocitu, že ich kandidát je favoritom a volieb sa nezúčastnili. Fico dodal, že v kampani chce reagovať aj na trestné oznámenie, ktoré na neho avizoval Andrej Kiska. Zdôraznil, že bude vysvetľovať jednotlivé fakty, o ktorých hovoril, či už sa týkajú Kiskovho podnikania, alebo vzťahu k scientologickej cirkvi.

Roberta Fica na dnešnej tlačovej konferencii podporil aj podpredseda EK, eurokomisár a líder kandidátky Smeru-SD Maroš Šefčovič. Upozornil, že aj Európsku úniu čaká množstvo dôležitých rozhodnutí a Slovensko potrebuje kompetentného prezidenta.



Prezidentský kandidát Smeru-SD Robert Fico bezprostredne po spočítaní hlasov konštatoval, že očakáva v druhom volebnom kole tvrdý volebný súboj.

"Ďakujem všetkým voličom, ktorí mi dali hlasy. Toto je referendum o Smere. Očakávam, že to bude v druhom kole veľmi zaujímavé," povedal.

Dodal, že je víťazom prvého kola volieb. "Opozícia by podporila aj diabla voči mne, ja som s tým rátal, taký je život, ideme ďalej," povedal Robert Fico.

Na jeho slová zareagoval predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo, ktorý uviedol, že jeho strana zase veľmi dobre vie, kto je Robert Fico. "Je ten, kto nevedel zaujať jasný postoj ku kríze na Ukrajine, nedokáže veci pomenovať pravým menom a nemal v minulosti problém navštíviť krvavého diktátora Kaddáfího v jeho stane v Líbyi," poznamenal Frešo.

Podľa neho premiér dnes opäť ukázal, že vnáša do spoločnosti napätie a konflikty namiesto ponúkania vízie pre Slovensko. Zopakoval, že aj pre toto nie je dobré, aby sa stal prezidentom. V druhom kole volieb preto SDKÚ-DS podporuje Kisku.

Slováci 15. marca v prvom volebnom kole hlasovali za nového prezidenta SR. Do druhého kola postúpil kandidát Smeru-SD Robert Fico a občiansky kandidát, podnikateľ Andrej Kiska.

Druhé kolo volieb sa uskutoční v sobotu 29. marca. Súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna.