Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prezident A. Kiska sa zhodol s ministrom obrany na modernizácii armády

Vľavo prezident SR Andrej Kiska a vpravo minister obrany SR Martin Glváč počas návštevy prezidenta SR na rezorte obrany v Bratislave Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovensko vynakladá v tomto roku na obranu výdavky vo výške približne jedného percenta HDP.

Bratislava 7. júla (TASR) – Prezident SR Andrej Kiska mal dnes na pôde ministerstva obrany prvé informačné stretnutie s predstaviteľmi tohto rezortu a armády. Ako vrchný veliteľ Ozbrojených síl SR získal podľa svojich slov detailný prehľad o tom, v akom stave je armáda a aké sú plány do budúcnosti.

"Prešli sme si nielen modernizáciu, rozdiskutovali sme základné otázky na nadchádzajúci summit NATO, ktorý bude vo Walese (Veľká Británia, pozn. TASR). Prešli sme si posolstvá, ktoré môžeme dať a hlavne, ako sa dokážeme vysporiadať s našimi záväzkami," informovala hlava štátu. Kiska ďalej uviedol, že vníma problém modernizácie armády a je veľmi rád, že sa darí preniesť časť rozpočtu z personálnych nákladov do modernizácie.



"Určite budeme ešte do summitu vo Walese v takýchto stretnutiach pokračovať, pretože potrebujeme ešte zladiť naše výstupy, aby sme prichádzali s jednotnou líniou," povedal minister obrany Martin Glváč. Na septembrový summit NATO v meste Newport pôjde podľa neho slovenská delegácia s jednotným stanoviskom. Glváč ďalej informoval, že na stretnutí bola odprezentovaná dislokácia a počty v ozbrojených silách a absolvovali aj brífing Vojenského spravodajstva k situácii na Ukrajine. "Nemal som modrú knižku, bol som na vojne. Armádu vnímam ako nielen súčasť našej spoločnosti, ktorá nás má brániť, ale aj ako súčasť imidžu, ktorý ako krajina vysielame našou spoluzodpovednosťou za situáciu vo svete," odpovedal prezident na otázku, aký je jeho vzťah k armáde s tým, že oceňuje aj zapojenie armádnych zložiek v prípade prírodných katastrof.



Podľa Kisku je pri otázke nákupu nových stíhačiek pre ochranu slovenského vzdušného priestoru logické, "že pre takú malú krajinu, akou je Slovensko, je veľmi potrebné sa spájať so susedmi a uvažovať o tom nielen s Českou republikou, ale aj s krajinami V4, ako zdieľať náklady na obranu". Prezident v odpovedi na otázku, aký je jeho názor na nákup stíhačiek, dodal, že ešte nepozná presné detaily možnej spolupráce s Českom, no s rezortom obrany má k tejto veci dohodnuté stretnutie počas leta. V odpovedi na otázku týkajúcu sa rozpočtu ministerstva obrany uviedol, že počúva aj rezort obrany a slová premiéra, ktorý nedávno povedal, že v najbližších rokoch nevidí priestor na zvyšovanie rozpočtu pre armádu. "Počúvam aj požiadavky ministerstva obrany, pravdaže o tom diskutujem aj s pánom premiérom a ako som povedal, je to otázka dlhšieho dialógu, ale z pohľadu času nás summit NATO tlačí do toho, aby sme svoje stanovisko povedali a pripravili si ho. Takže je to otázka kompromisov a ja verím, že na summit pôjdem s mandátom od vlády, ktorý budem môcť bez problémov prezentovať," povedal.

Slovensko vynakladá v tomto roku na obranu výdavky vo výške približne jedného percenta HDP. Podobne ako väčšina členských krajín NATO tak neplní politickú dohodu, ktorá predpokladá, že členské krajiny Severoatlantickej aliancie by mali investovať do obrany dve percentá HDP.