Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Andrej Kiska prijal francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda

Na snímke vpravo prezident SR Andrej Kiska a vľavo prezident Francúzska Francois Hollande počas prijatia v Prezidentskom paláci v Bratislave 19. júna 2015. Foto: TASR

Na dnešnom stretnutí práve medzinárodnopolitické otázky dostali prednosť pred témami bilaterálnych francúzsko-slovenských vzťahov.

Bratislava 19. júna (TASR) - Politicky a ekonomicky úspešná Európa potrebuje politicky a ekonomicky úspešné Francúzsko. Po dnešnom stretnutí s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom to vyhlásil slovenský prezident Andrej Kiska.



Kiska v úvode svojho príhovoru vyzdvihol význam Francúzska v celoeurópskom kontexte a zároveň i ocenil jeho záujem o dianie v regióne strednej a východnej Európy. Ako oznámil, na dnešnom stretnutí práve medzinárodnopolitické otázky dostali prednosť pred témami bilaterálnych francúzsko-slovenských vzťahov. "Hovorili sme o problematike migrácie, takisto o situácii v Grécku a Ukrajine," oznámil Kiska. Dodal, že názory oboch krajín sa v jednotlivých témach zhodujú.

Fotogaléria zo stretnutia prezidentov


"V prípade otázky utečencov sme sa zhodli v tom, že kvóty nie sú riešením, no Európa má povinnosť vyjadriť solidaritu ľuďom v núdzi, ktorí utekajú pred nebezpečenstvom a hrozbou smrti," vyhlásil Kiska. "Je súčasťou našich európskych hodnôt, aby sme takýmto ľuďom, napríklad z Iraku, Sýrie či Eritrey, pomohli a túto úlohu musíme všetci zdieľať," doplnil Kisku Hollande. Francúzsky prezident zároveň upozornil aj na tzv. ekonomickú migráciu, ktorej pôvodom je bieda a chudoba. "Našou úlohou je preto tiež bojovať proti prevádzačom a na základe politickej spolupráce s domovskými krajinami utečencov vyvíjať snahu, aby zanikli nerovnosti," Hollande.



Pri téme Grécka, aj v reakcii na štvrtkové (18.6.) stretnutie Euroskupiny, na ktorej k dohode neprišlo, sa obaja prezidenti zhodli, že je potrebné pokračovať v hľadaní kompromisu. Ako však povedal Hollande, kompromisu "na základe európskych pravidiel". "V minulosti sme prejavili dostatok pochopenia pre problémy, ktorým Grécko čelí, čas sa však naplnil a my očakávame od gréckej vlády, že pristúpi k ťažkým a nevyhnutným rozhodnutiam pre budúcnosť svojej krajiny," zdôraznil zasa Kiska.



Slovenský prezident ocenil tiež doterajšie snahy svojho francúzskeho náprotivka pri dosiahnutí konca vojnového konfliktu na Ukrajine. Podľa Hollanda je v prípade Ukrajiny potrebné nielen udržiavať prímerie, no striktne dbať na dodržiavaní pravidiel a dohôd z Minska a situáciu na Ukrajine čo najrýchlejšie stabilizovať.



Kiska na záver poďakoval Hollandovi za pozvanie na oficiálnu návštevu Francúzska. Vyjadril presvedčenie, že sa hlavy oboch štátov môžu stretnúť ešte skôr, a to na finálovom stretnutí európskeho futbalového šampionátu, ktorý v roku 2016 hostí práve Francúzsko. "Pánovi prezidentovi som však avizoval, že v tom stretnutí vyhráme 3:1," povedal Kiska.



Francúzsky prezident prišiel na Slovensko, aby sa zúčastnil summitu premiérov krajín V4 pri príležitosti končiaceho sa predsedníctva Slovenska vo Vyšehradskej skupine. Témou tohto stretnutia bude boj proti nezamestnanosti, energetická bezpečnosť, spoločná obranná politika EÚ i príprava na konferenciu OSN o zmene klímy, ktorá bude v Paríži v decembri tohto roku. Hollande prišiel na Slovensko po roku a pol. Na konci októbra 2013 uskutočnil oficiálnu návštevu SR.