Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Kiska: Je našou morálnou povinnosťou myslieť na solidaritu v Európe

Na snímke v strede vpravo prezident SR Andrej Kiska, v strede vľavo prezident Talianskej republiky Sergio Mattarella počas slávnostného otvorenia výstavy Poklady gotiky zo Slovenska v Ríme 29. septembra 2016. Foto: TASR - KP SR

Kiska dnes popoludní spoločne s talianskym prezidentom Mattarellom a ministrom kultúry SR Marekom Maďaričom otvoril výstavu s názvom Poklady gotiky zo Slovenska.

Rím 29. septembra (TASR) – Talianska hranica je aj naša hranica. Utečenec, ktorý príde do Talianska, je aj naším utečencom. Prezident SR Andrej Kiska to vyhlásil dnes po rokovaniach s najvyššími talianskymi ústavnými činiteľmi, prezidentom Sergiom Mattarellom a predsedom Senátu Pietrom Grassom v Ríme.

Taliansko je podľa Kisku krajina, ktorá je pre Slovensko nielen partnerom, "ale je aj priateľom, je krajinou, s ktorou zdieľame veľa". Taliansko je však aj krajina, kde cítiť migračnú krízu, kde je migračná kríza každodennou realitou. S talianskym partnerom Mattarellom preto diskutovali najmä o spôsoboch, ako tomu čeliť a čo môže Slovensko urobiť.

"Pri migračnej otázke musíme stáť pevne na dvoch nohách. Jedna, ktorá dá istotu našim občanom, obyvateľom Európskej únie, že veci máme pod kontrolu a že nám tu nehrozí nebezpečenstvo. Na druhej strane ale, že Európska únia nie je len o obchode, ale je aj o solidarite," uviedol Kiska pre TASR po stretnutí s predsedom Senátu Grassom.

Prezident vyjadril presvedčenie, že ak by napríklad na Slovensko, ktoré má hranicu s Ukrajinou, "kvôli nejakej kríze na Ukrajine prišlo 100-, 300-, 400-tisíc ľudí, my by sme potrebovali pomoc. Obrátili by sme sa na krajiny Európskej únie a pýtali o solidaritu".

"A takisto my dnes musíme vnímať situáciu v krajinách, ktoré sú priamo dotknuté krízou. Je našou morálnou povinnosťou, morálnou povinnosťou úspešnej krajiny, nielen myslieť na tých ľudí, ktorí utekajú pred smrťou, ale aj na solidaritu, solidaritu v rámci Európy a Európskej únie," pokračoval.

Kiska si je však istý, že Európska únia tento problém spoločne určite zvládne. Na tejto otázke sa plne zhodli aj s prezidentom Matterelom. "Treba ísť, byť jednotní a tvrdo pracovať," dodal slovenský prezident.

Príkladom úspešnej spolupráce je podľa Kisku projekt Sophia v rámci námornej misie EUNAVFOR Med, ktorej sídlo navštívil v stredu. Ide o "projekt, kde sa 25 krajín zapojilo do spoločnej ochrany vôd pred prevádzačmi a som veľmi rád, že aj SR sa ide zapojiť".

Každá moderná, úspešná krajina by podľa názoru slovenského prezidenta mala myslieť na ľudí, ktorí utekajú pred vojnou a pred smrťou. "My sme ako Slovensko nesmierne úspešná krajina, mali by sme teraz ukázať aj tú našu modernú ľudskú tvár, ukázať solidaritu voči krajinám a ukázať ľudskosť voči ľuďom," dodal.

V rámci záverečného dňa dvojdňovej oficiálnej návštevy Talianska Kiska dopoludnia navštívil Pápežské slovenské kolégium sv. Cyrila a Metoda v Ríme a položil kvety k pamätníku Alexandra Dubčeka.

Kiska dnes popoludní spoločne s talianskym prezidentom Mattarellom a ministrom kultúry SR Marekom Maďaričom otvoril výstavu s názvom Poklady gotiky zo Slovenska. Je inštalovaná v sídle prezidenta Talianskej republiky Palazzo del Quirinale.

Na pôde slovenského veľvyslanectva v Ríme podvečer Kiska udelil štátne vyznamenanie in memoriam lodnému kapitánovi Carlovi Orlandimu.