Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kiska: Je potrebné nebáť sa poznania toho, čo spôsobil extrémizmus

Na snímke Andrej Kiska. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Prezident spomenul aj dôležitosť pedagógov pri formovaní mladej generácie i úlohu médií zabrániť šíreniu zla, nenávisti a extrémizmu v online prostredí.

Bratislava 29. novembra (TASR) – Na to, aby sme veci skutočne pochopili, musíme sa ich aspoň pomyselne dotknúť. Platí to aj o uvedomení si toho, čo dokážu spôsobiť nenávisť a extrémizmus. Prezident SR Andrej Kiska to uviedol v príhovore na seminári Holokaust a extrémizmus, ktorý v stredu hostí Univerzita Komenského (UK) v Bratislave.

Kiska narážal na poznanie, obsiahnuté prostredníctvom kníh, filmov či návštev pamätných miest, ktoré sú svedkami hrôz holokaustu počas druhej svetovej vojny. "Každý, kto si prečíta takúto knihu, pozrie film, či navštívi miesto, ako je Osvienčim a empaticky si dokáže predstaviť, že by sa to bezprostredne dotýkalo jeho rodiny, získa v duši hlbokú stopu," skonštatoval Kiska. "A práve takáto hlboká stopa je dnes potrebná, pretože tu máme novodobých fašistov, ľudí popierajúcich holokaust i utrpenie Židov deportovaných zo Slovenska počas druhej svetovej vojny," zdôraznil Kiska.

Vo svojom príhovore varoval pred „kúskom diabla“, ktorý je v každom z nás, a ktorý môže rásť, ak budeme pasívni voči zlu, predstavujúceho nenávisť a extrémizmus. Prezident vníma, že negatívne tendencie sú často prejavom vzdoru a frustrácie zo stavu spoločnosti. Preto zvýraznil úlohu lídrov, ich konania, postoja i rétoriky. "To, čo hovoria, to, čo sála z ich prejavov, sa zrkadlí v myslení spoločnosti," zdôraznil Kiska, naznačujúc silu slova. "Zoberte si tému utečencov, ako ľahko sa vzbudzuje strach, ako náročné je v tomto prípade hovoriť o pomoci a spolupatričnosti," poznamenal prezident.

Prezident zdôraznil aj úlohu cirkvi, poukázal pritom aj na to, že kotlebovský extrémizmus sa skrýva "za Boha a za národ". Cirkev preto musí podľa Kisku pri každej príležitosti pripomínať, čo je fašizmus a extrémizmus. "Z každého jedného kostola musí byť počuť ich jasné odsúdenie a jasné pomenovanie zla," zdôraznil prezident.

Kiska spomenul aj dôležitosť pedagógov pri formovaní mladej generácie i úlohu médií zabrániť šíreniu zla, nenávisti a extrémizmu v online prostredí. Podľa Kisku však bariérou extrémizmu môže byť aj postoj každého z nás, aktívna snaha myslieť vo svojom okolí na to, ako môžeme pomôcť k rozvoju spoločnosti. Rovnako vyzval k schopnosti byť tolerantný a dokázať odpúšťať. "Ak nebudem odpúšťať, tak nenávisť tu ostane, spoločnosť sa bude polarizovať a každá polarizácia, keď sa dostane do extrému, vyvoláva vlnu nenávisti. A to je už len krok k tomu, aby nenávisť prerástla k násiliu a skutočnému extrémizmu," upozornil prezident SR.

Seminár Holokaust a extrémizmus sa venuje objasneniu príčin a priebehu holokaustu na Slovensku a v Európe, dôvodom radikalizácie spoločnosti a vysvetleniu právnych možností boja proti extrémizmu. O téme prednášajú odborníci z Univerzity Komenského v Bratislave, Múzea Yad Vashem v Jeruzaleme a Európskeho židovského kongresu. Seminár s podtitulom, Naozaj sme sa poučili z dejín, organizuje Univerzita Komenského (UK) v Bratislave, jej právnická a filozofická fakulta a izraelské veľvyslanectvo v Bratislave.