Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

A. Kiska hovoril so zástupcami mimovládiek o výbere sudcov

Na snímke vľavo prezident SR Andrej Kiska, sprava v pozadí Juraj Palúš (generálny riaditeľ Sekcie legislatívy Ministerstva spravodlivosti SR), Zuzana Wienk (Aliancia Fair-Play), Samuel Spáč (Transparency International Slovensko), Zuzana Čaputová (Via Iuris) a Ján Hrubala (združenie Sudcovia Za otvorenú justíciu) po spoločnom stretnutí Foto: TASR/Martin Baumann

Schôdzku zvolal po tom, ako minulý týždeň oznámil, že u jednej kandidátky pozastavil vymenovanie do sudcovskej funkcie, pretože vznikli pochybnosti o výberovom procese, v ktorom bola úspešná.

Bratislava 2. septembra (TASR) – Sprísniť kritériá výberu sudcov, vypracovať štandardizáciu výberových procesov na miesta sudcov a zabezpečiť ich otvorenosť a transparentnosť. To sú návrhy, ku ktorým sa na dnešnom rokovaní v Prezidentskom paláci dopracovali zástupcovia mimovládnych organizácií a prezident Andrej Kiska.

"Som presvedčený, že úlohou prezidenta je zvolávať takéto okrúhle stoly, diskutovať o problémoch v spoločnosti, aby som potom mohol so zodpovednými, s poslancami, s členmi vlády, s príslušným ministrom o tomto probléme hovoriť a navrhovať riešenie," povedal po stretnutí Kiska. Schôdzku zvolal po tom, ako minulý týždeň oznámil, že u jednej kandidátky pozastavil vymenovanie do sudcovskej funkcie, pretože vznikli pochybnosti o výberovom procese, v ktorom bola úspešná. Najvyšší predstaviteľ SR pripomenul, že v spoločnosti panuje nedôvera v súdnictvo, a preto podľa neho musí byť výberu sudcov venovaná nesmierna dôležitosť. "Nemyslím si, že úlohou prezidenta je robiť nejakú personalistiku alebo detektívnu kanceláriu, som presvedčený o tom, že výberové komisie a Súdna rada by mali posúdiť a zvážiť schopnosť kandidátov," doplnil.



Podľa Zuzany Čaputovej, advokátky spolupracujúcej s Via Iuris, by bolo vhodné spresniť kritériá na výber sudcov, pretože v slovenskej legislatíve sú definované len veľmi vágne a stručne. Štandardizácia výberových procesov podľa nej znamená, že by mal byť vypracovaný štandardizovaný hodnotiaci hárok, aby kritéria a hodnotenia výberovej komisie v ústnej časti mali istý rámec, ktorý by bol rovnaký pre všetkých uchádzačov o sudcovské povolanie. "Zároveň sme hovorili o tom, že by bolo vhodné, aby existovali spresnenia z hľadiska oblastí, ktoré majú byť predmetom kladenia otázok v ústnej časti," dodala. Na základe skúseností z praxe ďalej uviedla, že dostať sa k hodnotiacim hárkom z ústnej časti výberového procesu nie je ľahké. "Z našej praxe vyplýva, že neboli sprístupňované, napriek tomu, že to zákon garantuje. Hovorili sme o tom, že by bolo vhodné nahrávanie výberových procesov, aby následne Súdna rada a prezident mali k dispozícii objektívny záznam z ústnej časti výberového procesu," uzavrela.

Z. Čaputová: Bolo by vhodné spresniť kritéria na výber sudcov


Dnešného stretnutia sa zúčastnila aj Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play, Samuel Spáč z Transparency International Slovensko, združenie sudcov Za otvorenú justíciu zastupoval sudca Ján Hrubala a Ministerstvo spravodlivosti SR šéf sekcie legislatívy Juraj Palúš. "Výstupy z tohto pracovného stretnutia budú predmetom ďalšej diskusie s tými, ktorým prináleží tieto rozhodnutia činiť, to znamená s členmi vlády a s poslancami Národnej rady," zhrnul Palúš. Podľa informácií z prezidentskej kancelárie bol na dnešné stretnutie pozvaný aj zástupca Združenia sudcov Slovenska, no nik na pozvanie nereagoval.