Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

VIDEO: A. Kiska navrhol poslancom zmenu Ústavy SR, dôvodom sú sudcovia

Na snímke prezident SR Andrej Kiska počas príhovoru pri príležitosti štátneho sviatku Dňa Ústavy SR 1. septembra 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Hlava štátu chce, aby sudcom s dosiahnutím určitého veku zanikla funkcia.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Prezident Andrej Kiska navrhuje poslancom pre sudcov zmeniť Ústavu SR. Hlava štátu chce, aby sudcom s dosiahnutím určitého veku zanikla funkcia. V prípade nižších súdov navrhuje vekovú hranicu 67 rokov, v prípade Najvyššieho súdu 70 rokov. S iniciatívou sa hlava štátu v pondelok (31.8.) listom obrátila na všetkých poslancov.

V súčasnosti môže prezident sudcu odvolať z funkcie po dosiahnutí veku 65 rokov. Ako však dnes poukázal Kiska, k pokusom vyhnúť sa odvolaniu dochádza dodnes. "Zaznamenal som aj prípady, keď sa odvolaní sudcovia bránili a vyhýbali prevzatiu rozhodnutia prezidenta o ich odvolaní. Tento stav bol nielen nezákonný, ale nezodpovedal ani autorite, ani vážnosti ústavných orgánov a sudcovského stavu," skonštatoval.



Prezident Kiska je presvedčený, že zmena by posilnila nezávislosť súdnej moci od výkonnej moci a zabezpečila by rovnaké a spravodlivé postavenie pre všetkých sudcov. "Som presvedčený, že úpravu zániku funkcie sudcu z dôvodu veku potrebujeme, aby vniesla poriadok do nášho ústavného systému aj sudcovského stavu. Aby netvorila príčiny politických a odborných sporov," povedal.

Hlava štátu verí, že jeho iniciatíva voči poslancom bude vnímaná politicky neutrálne a nebude zámienkou pre spory. "Pretože ide o jednoduchú zmenu ústavy, plne v súlade s princípom oddelenia moci výkonnej od moci súdnej. Verím, že náš jediný ústavodarný zbor prijme moju iniciatívu s pochopením a podporou," zhrnul. Podľa jeho názoru je k potrebe zmeny pravidiel aj široká odborná zhoda.