Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Prezident Kiska pricestoval do Kyjeva, zúčastní sa Pochodu dôstojnosti

Na archívnej snímke prezident SR Andrej Kiska Foto: TASR/Martin Baumann

Ukrajina si v piatok (20.2.) pripomínala Deň pamiatky na obete vlaňajších protivládnych protestov.

Kyjev/Bratislava 22. februára (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska pricestoval dnes do Kyjeva, kde sa zúčastní osláv 1. výročia demonštrácií na Majdane. Na mieste sa uskutoční bohoslužba za účasti ukrajinského prezidenta Petra Porošenka a zahraničných hostí. Okrem Pochodu dôstojnosti a položenia sviečok si Kiska prezrie aj výstavu dôkazov ruskej agresie.

Ukrajina si v piatok (20.2.) pripomínala Deň pamiatky na obete vlaňajších protivládnych protestov. V piatok aj počas víkendu sa v krajine uskutočnilo viacero podujatí spojených s prvým výročím Majdanu.



Demonštrácie na kyjevskom Námestí nezávislosti (Majdan) odštartovalo vládne vyhlásenie z 21. novembra 2013 o pozastavení príprav na podpísanie Asociačnej dohody s Európskou úniou. Počas nepokojov prišlo od decembra 2013 do februára 2014 o život vyše 100 ľudí. Po následnom úteku prezidenta Viktora Janukovyča došlo k pripojeniu polostrova Krym k Rusku a rozpútaniu ozbrojeného konfliktu medzi vládnymi silami a proruskými separatistami na východe Ukrajiny.

Pozrite si galériu k oslave výročia Revolúcie na Euromajdane:


Medzi pôvodné ciele hnutia Euromajdan patrilo okrem iného odstránenie vysokej miery korupcie, prekážok na ceste k európskej integrácii, odstavenie oligarchov od moci, ako aj politických predstaviteľov východu krajiny.