Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

A. Kiska nie je nestranný, je predĺžená ruka zlepenca, tvrdí R. Fico

Robert Fico Foto: TASR

Kiska povedal, že neuvažuje o založení strany alebo vstupe do niektorej z existujúcich po prípadnom neúspechu v druhom kole prezidentských volieb.

Bratislava 24. marca (TASR) – Prezidentský kandidát Andrej Kiska už podľa jeho súpera v boji o post hlavy štátu Roberta Fica (Smer-SD) nie je nestranný človek, ale je kandidátom "zlepenca".

"Všetky tie strany, ktoré sa zišli v Radičovej vláde, vás dnes podporujú. Čiže, nemôžete hovoriť: Ja som občiansky, ja som za ľuďmi. Ste predĺžená ruka zlepenca," vyhlásil dnes Fico v predvolebnom súboji, ktorý zorganizoval denník Hospodárske noviny v spolupráci s portálom Aktuality.sk.

"Ja som občiansky nestranícky a nezávislý kandidát, ktorý si celú celučičkú kampaň platil výhradne zo svojich zdrojov. Vašu kampaň vám zaplatila vaša politická strana, všetky megapodujatia, ktoré sa teraz dejú, vám platí vaša strana a potom sa skutočne chcete postaviť pred ľudí Slovenska a povedať, že budete hájiť ich záujmy?" reagoval na Ficove tvrdenie jeho súper v boji o post hlavy štátu.

Kiska povedal, že neuvažuje o založení strany alebo vstupe do niektorej z existujúcich po prípadnom neúspechu v druhom kole prezidentských volieb. "V prípade, ak nevyhrám, tak tu žiadna úvaha o tom, že by som zakladal politickú stranu alebo do niektorej vstúpil, nie je," povedal v debate. Na otázku, či po prípadnom neúspechu v politike skončí alebo využije získanú podporu a ostane v politike odpovedal: "Určite budem pomáhať ľudom, to, akou formou to spravím, či to bude iný filantropický projekt, alebo sa vrátim do Dobrého anjela, to je predčasné."

Fico zas označil za klebetu informáciu, ktorú mal cez víkend povedať na stretnutí so starostami v Banskej Bystrici, že zváži pôsobenie v politike, ak v nadchádzajúcich voľbách nezíska dostatočnú podporu voličov. "Keď budem chcieť niečo podobné povedať, poviem to na kameru," podčiarkol. "Mandát premiéra bol nastavený na základe výsledkov z roku 2012," dodal.

Premiér tiež v dnešnej debate vyhlásil, že Kiska je podľa neho príkladom podnikateľa, ktorý zneužíval dohody, pričom dohodári boli podľa neho typickým príkladom obchádzania platenia daní a odvodov. "Ak mám správnu informáciu, vo vašich firmách ste mali približne 19.000 dohodárov. Robili ste predovšetkým s ľuďmi na základe dohôd. Mám informáciu, že ste mali permanentne zamestnaných asi 400 ľudí na trvalý pracovný pomer a ostatné ste mali na základe dohôd," povedal Fico. Na otázku moderátora, odkiaľ má premiér tieto informácie, Fico vyhlásil, že ich má z verejných zdrojov. Kiska na premiérove vyjadrenia, že zneužíval dohody, reagoval slovami "určite nie". K téme sa už počas diskusie nevrátil.