Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kiska očakáva odvolanie policajného prezidenta v najbližších dňoch

Prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR/Martin Baumann

Premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) mrzí, že sa uskutočnia ďalšie verejné zhromaždenia s požiadavkou na odvolanie Tibora Gašpara.

Štrbské Pleso 5. apríla (TASR) - Prezident Andrej Kiska očakáva, že k odvolaniu policajného prezidenta Tibora Gašpara dôjde v najbližších dňoch. Povedal to po štvrtkovom stretnutí s prezidentom Českej republiky Milošom Zemanom na Štrbskom Plese.

„Pri menovaní novej vlády a pri rozhovore s ministrom vnútra som povedal, že výmena kľúčových ľudí v polícii, medzi ktorých pravdaže patrí aj policajný prezident pán Gašpar, je kľúčovou vecou k tomu, aby sme mohli naspäť začať budovať dôveru ľudí v políciu. Vláda stojí pred ťažkou úlohou, ale nemáme najmenšiu šancu túto dôveru vrátiť, pokiaľ nedokážeme v najbližších dňoch takúto nesmierne dôležitú vec pre upokojenie a získanie dôvery, ako je odstúpenie policajného prezidenta pána Gašpara,“ uviedol Kiska ohľadom ohlásených protestov v slovenských uliciach, na ktorých budú ľudia vo štvrtok žiadať odstúpenie policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Predstavitelia iniciatívy Za slušné Slovensko, ktorí vo štvrtok pokračujú vo verejných zhromaždeniach, žiadajú odvolanie policajného prezidenta Tibora Gašpara, jasné systémové zmeny v policajnej inšpekcii, ale aj odpolitizovanie vedenia polície.

Premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) mrzí, že sa uskutočnia ďalšie verejné zhromaždenia s požiadavkou na odvolanie Tibora Gašpara. Túto personálnu otázku i ďalšie kroky ohľadom polície má totiž v kompetencii nový minister vnútra Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD), na ktorého sa premiér spolieha a dáva mu „voľné ruky".