Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Kiska podpísal dodatok k Dohovoru Rady Európy o predchádzaní terorizmu

Na archívnej snímke slovenský prezident Andrej Kiska. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa dodatku sa má za trestný čin považovať aj účasť v organizácii alebo skupine na účel terorizmu, cestovanie do zahraničia na účel terorizmu a jeho organizovanie.

Bratislava 14. mája (TASR) - Prezident SR Andrej Kiska podpísal v pondelok (13. 5.) ratifikačnú listinu Dodatkového protokolu k Dohovoru Rady Európy o predchádzaní terorizmu. Informovala o tom prezidentská kancelária. Dodatok sa týka fenoménu cudzích bojovníkov, ktorí páchajú teroristické trestné činy.

Dodatkový protokol má doplniť Dohovor Rady Európy o predchádzaní terorizmu o ustanovenia týkajúce sa trestnosti viacerých činov, ktoré súvisia s fenoménom cudzích bojovníkov a páchaním teroristických trestných činov.

Ako uvádza ministerstvo spravodlivosti v predkladacej správe, pod fenoménom cudzích bojovníkov sa myslia osoby, ktoré odchádzajú do konfliktných oblastí s cieľom páchania teroristických trestných činov, respektíve účasti na ozbrojených konfliktoch.

Podľa dodatku sa má za trestný čin považovať aj účasť v organizácii alebo skupine na účel terorizmu, cestovanie do zahraničia na účel terorizmu a jeho organizovanie či financovanie cestovania do zahraničia na účel terorizmu.

Dodatkový protokol vypracoval Výbor expertov Rady Európy pre terorizmus a je záväzným právnym dokumentom Rady Európy. Podpisom prezidenta ho Slovensko ratifikovalo.