Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

A. KISKA: Potrebujeme zvýšiť dôveru ľudí v štát

Na snímke vpravo prezident SR Andrej Kiska prijíma od predsedu vlády SR Roberta Fica (vľavo) demisiu vlády SR v Prezidentskom paláci v Bratislave 23. marca 2016. Foto: TASR/Martin Baumann

Hlava štátu sa dnes prihovorila novovymenovanému tretiemu kabinetu Roberta Fica.

Bratislava 23. marca (TASR) - Dôveru ľudí v štát treba na Slovensku podľa prezidenta SR Andreja Kisku posilniť. "Výsledky volieb hovoria o náladách voličov na Slovensku priamou, zrozumiteľnou rečou. Preto ste vládou, ktorá musí dosiahnuť významné výsledky vo viacerých oblastiach," prihovorila sa dnes hlava štátu novovymenovanému tretiemu kabinetu Roberta Fica.

Inú cestu, aby sa ľudia neobzerali po extrémistických riešeniach, Kiska nevidí. "Zodpovednosť za vládu a jej ministerstvá preberáte po parlamentných voľbách, po ktorých je jasné, že potrebujeme významne zvýšiť dôveru ľudí v štát, v demokratický politický systém, v schopnosť politikov riešiť problémy a v ich odhodlaní posúvať krajinu dopredu," odkázal členom nového kabinetu.



Prezident poukázal na to, že pre vznik novej vlády sa museli spojiť bývalí politickí súperi. V demokratickej krajine to nepovažuje za nič výnimočné, pripomenul ale, že časť ľudí toto prijala s nedôverou. Želá si preto, aby emócie opadli. Upozorňuje však, že jediné, čo môže ľudí presvedčiť, sú výsledky práce.

Kiska privítal, že koaliční partneri potvrdili orientáciu a ukotvenie Slovenska v Európskej únii a NATO. Zároveň deklaroval, že podporí všetky návrhy dobrých riešení pre ľudí, ale bude aj kritikom, ak sa veci nebudú hýbať.