Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

A. Kiska: Premiér Fico zneužil pôdu rezortu spravodlivosti na kampaň

Kandidát na prezidenta Andrej Kiska (na snímke) Foto: TASR/Michal Svítok

Andrej Kiska je presvedčený, že Robert Fico žiadne z dnešných sľubov nechce splniť a ani to neplánuje.

Bratislava 30. januára (TASR) - Zmeny v justícii, ktoré dnes oznámil premiér a prezidentský kandidát Robert Fico, sú podľa ďalšieho kandidáta na hlavu štátu Andreja Kisku len zastieracím manévrom jeho šesťročnej zodpovednosti za stav súdnictva a jeho politického spojenectva so Štefanom Harabinom. Vyhlásil to dnes Kiska.

Podľa neho by verejnosť, médiá ani ďalší prezidentskí kandidáti nemali sadnúť na lep a nemali by začať vážne rozoberať prísľuby predsedu vlády. Kiska tvrdí, že je škoda, že sa Fico takto o justíciu nezaujímal šesť týždňov po parlamentných voľbách 2006, ale až šesť týždňov pred prezidentskými voľbami 2014. "Predseda vlády nemieni nič robiť. Prezidentský kandidát vládnej strany pred pár dňami napísal občanom, že podstatu svojich úloh, ktoré si stanovil ako premiér, splnil," povedal Kiska.

Kiska je presvedčený, že Fico žiadne z dnešných sľubov nechce splniť a ani to neplánuje. "Dnes išlo len o jeho volebnú kampaň, na ktorú hrubo zneužil pôdu ministerstva spravodlivosti," dodal. Slovensko podľa neho potrebuje razantné kroky za spravodlivú justíciu. "Ale na ich presadzovanie potrebujeme nezávislého prezidenta, nie človeka, ktorý v roku 2006 vytvoril politické spojenectvo s pánom Harabinom," uzavrel Kiska.

Premiér Fico a minister spravodlivosti Tomáš Borec dnes oznámili, že predkladajú na verejnú diskusiu sériu návrhov, ktoré by viedli k výrazným zmenám v práci sudcov. Jeden z návrhov hovorí o realizácii bezpečnostných previerok pre všetkých 1400 sudcov, ďalší o oddelení funkcie predsedu Súdnej rady a Najvyššieho súdu SR.