Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Kiska na návšteve Rumunska: Máme sa veľa čo učiť v boji proti korupcii

Rumunský prezident Klaus Iohannis (vpravo) a slovenský prezident Andrej Kiska počas stretnutia 10. októbra 2016 v Bukurešti. Kiska pricestoval dnes na dvojdňovú štátnu návštevu Rumunska. Foto: TASR/AGERPRES - Radu Tuta

Slovenská hlava štátu je na dvojdňovej návšteve Rumunska.


Bukurešť 10. októbra (TASR) – Rumunsko ukazuje Slovensku, že ekonomický rast sa dá spojiť aj s bojom proti korupcii. Po dnešnom rokovaní s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom v Bukurešti to vyhlásil prezident Slovenska Andrej Kiska, ktorý sa práve nachádza na dvojdňovej štátnej návšteve Rumunska.

"Je veľa vecí, ktoré sa v tomto smere máme čo od Rumunska učiť," zdôraznil Kiska na dnešnej tlačovej konferencii v rumunskom hlavnom meste. Inšpiráciu Rumunskom v tejto oblasti však Kiska podľa vlastných slov neopisuje len zo zdvorilosti.

V Rumunsku začal počas ostatných troch rokov protikorupčný úrad konať voči tisícom štátnych predstaviteľov vrátane vysokopostavených politikov. Prezident Iohannis pripomenul, že korupcia ohrozuje upevňovanie demokracie, spomaľuje ekonomický rast a odrádza investorov.
Rumunský prezident Klaus Iohannis (vľavo) a slovenský prezident Andrej Kiska počas prehliadky čestnej stráže 10. októbra 2016 v Bukurešti. Kiska pricestoval dnes na dvojdňovú štátnu návštevu Rumunska.
Foto: TASR/AGERPRES - Radu Tuta

Myslím si, že sme na dobrej ceste, ale ešte nás čaká veľa práce," konštatoval dnes Iohannis na adresu Rumunska. Samozrejme, v prípade, ak by mali slovenské orgány záujem o výmenu skúseností v oblasti boja proti korupcii alebo by chceli podrobnejšie spoznať rumunský model, krajina je podľa jeho slov otvorená podeliť sa so svojimi znalosťami a pomôcť Slovensku.

Témou rokovania bol aj Schengen

Prezidenti počas dnešného rokovania hovorili aj o snahe Rumunska začleniť sa do Schengenského priestoru. Kiska v tejto súvislosti uviedol, že Rumunsko má v tomto plnú podporu zo strany Slovenska. "Spravíme všetko, čo je v našich silách, aby sme Rumunsku pomohli," dodal slovenský prezident.
Rumunský prezident Klaus Iohannis (štvrtý zľava) a slovenský prezident Andrej Kiska (štvrtý sprava) počas rokovania 10. októbra 2016 v Bukurešti.
Foto: TASR/AGERPRES - Radu Tuta

Hlavy štátov diskutovali aj o súčasnej situácii v Európe a o otázke migračnej krízy. Tému povinných kvót EÚ na prerozdelenie migrantov žiadajúcich azyl označil Kiska za politicky mŕtvu. Je však presvedčený, že tak ako je morálnou povinnosťou úspešných ľudí pomáhať ľuďom, ktorí v živote nemali šťastie, je aj morálnou povinnosťou každej úspešnej krajiny uvažovať o tom, ako môže pomôcť ľuďom, ktorí utekajú pred smrťou a násilím. Rumunský prezident doplnil, že je v tomto dôležité, aby sa v Európe skončilo s prístupom, ktorý rozdeľuje EÚ, a aby sa hľadali riešenia, ktoré ju spoja.

Kiska odovzdal vyznamenania

Prezident Kiska dnes v rámci návštevy taktiež vyznamenal Radom Bieleho dvojkríža III. triedy štyroch rumunských vojenských veteránov, ktorí sa podieľali na oslobodzovaní Československa počas 2. svetovej vojny, a popoludní položil vence k Hrobu neznámeho vojaka v Parku Karola I. v Bukurešti.

Slovenská hlava štátu bude v návšteve Rumunska pokračovať aj v utorok. Okrem iného vystúpi na slovensko-rumunskom ekonomickom fóre a navštívi slovenskú krajanskú komunitu, ktorá žije v Rumunsku už viac ako 200 rokov.