Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Prezident Kiska uvažoval o vymenovaní dvoch ústavných sudcov

Prezident SR Andrej Kiska (vpravo) a novinár Štefan Hríb (vľavo) počas debaty v Café Európa na osemnástom ročníku multižánrového festivalu Bažant Pohoda 2014 11. júla 2014 na letisku v Trenčíne. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Andrej Kiska to povedal počas dnešnej diskusie s mladými ľuďmi, keď zavítal na festival Pohoda na trenčianske letisko.

Bratislava 11. júla (TASR) – Spomedzi šiestich kandidátov sa mohli stať novými sudcami Ústavného súdu SR dvaja. Prezident SR Andrej Kiska bol vo svojom vnútri podľa svojich slov veľmi blízko k tomu, aby uvažoval ešte o jednej osobe. Povedal to počas dnešnej diskusie s mladými ľuďmi, keď zavítal na festival Pohoda na trenčianske letisko. Meno kandidáta nepovedal. "Po diskusiách aj odporúčaní poradného výboru som prišiel na to, že tam ešte niečo chýbalo," vysvetlil. Vo štvrtok (10. 7.) tak prezident vymenoval za ústavnú sudkyňu iba Janu Baricovú, sudkyňu Najvyššieho súdu.

"Ústavní sudcovia sú jedni z najdôležitejších sudcov v našej krajine. Rozhodujú o našom kvázi bytí ako štátu. Ústavný sudca je v každom demokratickom štáte jedna najdôležitejšia a najváženejšia funkcia. Povedal som si, že toto je také dôležité, že musím spraviť všetko preto, aby sme justícii na Slovensku skúsili pomôcť," vysvetľoval dnes mladým ľuďom na festivale Kiska. Baricová bola podľa prezidenta správna voľba. "Skoro s každým z kandidátov som sedel a snažil som sa pochopiť, čo je ich motivácia aj ich kvalifikácia. Keď sme skončili, ten jeden kandidát mi zostal v mysli a neskôr mi to potvrdil aj poradný výbor."

Pri ostatných piatich kandidátoch, ktorých zvolil parlament, prezident podľa svojich slov nespochybňuje ich odbornosť v prípade postov, ktoré v súčasnosti zastávajú. V prípade ústavného práva a ústavného súdnictva však nezistil ich trvalý záujem ani dostatočnú odbornú spôsobilosť, argumentoval minulý týždeň. "Upozorňovali ma, že to nebude dobré. Že som vo funkcii len pár týždňov a hneď sa dostanem do sporu s vládnou stranou. No ja som chcel vybrať takého človeka, za ktorého sa nebudem musieť hanbiť," podotkol.

Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) si myslí, že prezident vymenovaním len jednej sudkyne nenaplnil povinnosti vyplývajúce z ústavy. "Ústava hovorí, že sudcov Ústavného súdu vymenúva na návrh NR SR na 12 rokov prezident SR. Nikde som nenašiel odkaz, že prezident by mal zriaďovať akékoľvek orgány i komisie, ktoré majú preverovať, či legitímne zvolení kandidáti majú, alebo nemajú spĺňať nejaké kritériá," zdôraznil Paška. Pripomenul, že všetci šiesti kandidáti prešli predpísanou procedúrou a boli riadne zvolení za kandidátov. "Ústava nepozná pojem vhodnosti či nevhodnosti."

Prezident minulý týždeň zaslal predsedovi Národnej rady SR list s výzvou, aby parlament určil štyroch kandidátov, z ktorých by mohol vymenovať dvoch ďalších členov na ostávajúce voľné miesta.